szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerdán levélben az Egyesült Államok budapesti nagykövetének segítségét kérte annak tisztázásában, hogy Bush elnök valóban kritikát fogalmazott-e meg az Orbán-kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

A Fidesz-frakció sajtóirodájának közleménye szerint Áder János George Herbert Walker segítségét kérte annak tisztázásához, hogy valós-e Gyurcsány Ferenc azon állítása, miszerint múlt heti washingtoni látogatása során Bush elnök kritikát fogalmazott meg az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2001. szeptember 11-ét követő magatartásával kapcsolatban.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában azt mondta, a 2001. szeptember 11-i merényletek után az akkori magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak nem volt bátorsága szembe menni "saját radikálisaival". A kormányfő a reagálásokra adott viszontválaszában hozzátette: az Egyesült Államok fogalmazta meg a Fidesz-kormánnyal szembeni kritikát 2001. szeptember 11-e kapcsán.

Batiz András kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre, hogy ki hozta szóba az amerikai tárgyalásokon Magyarország (...) megítélését, úgy válaszolt: "Szóba került a beszélgetésen. Minden bizonnyal (...) Bush elnök érdeklődött a magyar belpolitika iránt, kíváncsi volt, hogy mi a helyzet most Magyarországon. Ennek kapcsán a miniszterelnök úr örömmel adott felvilágosítást ezekről a kérdésekről".

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke erre reagálva írt közleményében úgy vélte: egyértelművé vált, hogy Gyurcsány Ferenc amerikai útját és az Egyesült Államok kormányát kampánycélokra, az ellenzék és Orbán Viktor befeketítésére próbálta felhasználni. Véleménye szerint a kormányszóvivő elismerte, hogy "főnöke, Gyurcsány Ferenc hazudott", ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot, "amiért szándékosan félrevezette az Egyesült Államok kormányát és a magyar embereket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Szeptember 11-re emlékeztek világszerte

Világszerte megemlékeztek csütörtökön az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások második évfordulójáról: voltak, aki fát ültettek az áldozatok emlékére, többen csendes imádkozással gyászoltak, mások koszorúztak, miközben a politikusok a terrorizmus elleni harc fáradhatatlan folytatását ígérték és felidézték a támadások után nemzetközi együttműködéssel elért változásokat.

MTI Itthon

Gyurcsány vízumkönnyítésre kapott ígéretet Bushtól

Gyurcsány Ferenc pénteken George Bush amerikai elnökkel tartott ötvenperces fehér házi találkozóján megerősítette Magyarország korábbi iraki és afganisztáni vállalásait, újabb hozzájárulást az amerikai fél nem kért, s a tárgyaláson megállapodtak egy olyan terv kidolgozásában, amely megkönnyíti a magyarok amerikai vízumkérelmét.

MTI Itthon

Gyurcsány Ferenc Washingtonban

Magyarország miniszterelnöke amerikai látogatásán előszőr megkoszorúzta Kossuth és Wallenberg mellszobrát, majd Tom Lantos képviselővel, Condoleezza Rice külügyminiszterrel tárgyalt. A nap folyamán Gyurcsány George W. Bush amerikai elnökkel is tárgyalóasztalhoz ül majd.

Világ

A CIA megakadályozhatta volna a szeptember 11-i támadást?

Amerikai nyomozók már 1999 tavaszán megszerezték a szeptember 11-i géprablás egyik főszereplőjének nevét és telefonszámát, de nem mentek a nyom után, pedig megakadályozhatták volna a New York és Washington elleni támadást.

Világ

Bush megkérdőjelezi a szeptember 11-ei bizottság jelentését

George Bush amerikai elnök csütörtökön megkérdőjelezte a terrorcselekményeket vizsgáló független bizottság azon megállapítását, mely szerint nem volt együttműködés a megdöntött iraki diktátor és az al-Kaida terrorhálózat között.

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

Liam Neeson lehet Drebin hadnagy az új Csupasz pisztolyban

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont