szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkéri az informatikai és hírközlési minisztert, hogy kezdeményezze a postáról szóló törvény és kormányrendelet módosítását; az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot okoz, hogy a településen lakók száma alapján szüntettek meg postahivatalokat - írja Lenkovics Barnabás.

Az ombudsman közleménye szerint javaslatával azt szeretné elérni, hogy a posta állandó szolgáltató helyet üzemeltessen azokon a településeken, ahol hatszáznál kevesebben laknak, illetve mobilpostát csak abban az esetben működtessen, ha a település önkormányzatával erről megállapodott.

A postatörvény módosítását eddig hat országgyűlési képviselő kezdeményezte, és további négy képviselő nyújtott be e tárgyban önálló indítványt az Országgyűléshez, a képviselők javaslataihoz csatalakozott Lenkovics Barnabás is.

A közlemény szerint az ombudsman egyetért a képviselők azon indítványával, mely szerint azokon a településeken, ahol az egyetemes postai szolgáltató egyoldalú döntése alapján a törvény hatályba lépésének napján már mobilpostát működtet, hatvan napon belül szerződésben legyen köteles megállapodni a települési önkormányzattal a mobilposta további működtetéséről, vagy – megállapodás hiányában – az állandó postai szolgáltató helyet visszaállítani.

A Magyar Posta Rt. 2003-ban döntött arról, hogy több száz kistelepülés postahivatalát bezárja, és az érintett települések polgármestereinek tiltakozása ellenére is bevezeti a mobilposta rendszert - emlékeztet közleményében Lenkovics Barnabás. Mint írja, először 2003-ban indult hivatalból ombudsmani vizsgálat, majd a mobilpostai szolgáltatással kapcsolatos kifogások miatt utóvizsgálat kezdődött. 

A lezárult vizsgálata után az országgyűlési biztos megállapította, hogy alkotmányos visszásságot okoz a postai szolgáltatás működtetését előíró szabályozás, és ennek alapján a korábban működő több száz állandó postai szolgáltató hely megszüntetése az alapján, hogy egy településen hányan laknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb fordulat a mobilposták ügyében

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén elrendelte a postatörvény módosítása kérdésében a Zempléni Településszövetség által indított országos népi kezdeményezés aláírásainak tételes ellenőrzését.

MTI Világ

A kisposta is posta Németországban

A Deutsche Post leállította a német kisposták országszerte tervezett bezárását és a mintegy ezerre tervezett megszüntetés felét - azaz 500-at - visszamenőleg eltörölnek.

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Elmaradt a "karanténbaba-boom" – és nem csak a járvány miatt

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását