szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselő ellen egy gazdasági ügyben a gyulai bíróság előtt a Békés Megyei Hírlap szerint. Az ügyészség ezt nem erősítette meg az MTI-nek.

Mint azt a HVG már a múlt héten megírta: csődbűntett miatt vádat emelt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselő ellen az egykor általa tulajdonolt, jelenleg felszámolás alatt álló BCB Egyesült Textilművek Rt.-nél történt vagyonvesztés (HVG, 2001. április 7.) kapcsán.

A BCB-cégcsoport hitelezői több mint egymilliárd forintot követelnek, amelyből mintegy 250 milliót írnak az ügyészek Sümeghynek, illetve cégbeli utódának, Riczu Gyulának a terhére. Riczut, aki már lepukkant céget vásárolt meg a képviselőtől, az ügyészek strómannak tartják. Számos bizonyíték látszik ugyanis alátámasztani, hogy a férfi idősebb Wachsler Tamás, illetve a Szlávy Bulcsú alvilági üzletember meggyilkolásával is gyanúsított Wappler László (HVG, 2004. január 31.) utasításai alapján járt el, utóbbiaknak pedig nem volt más céljuk, mint kimenteni a BCB még fellelhető vagyonát.

Sümeghy mentelmi jogát tavaly decemberben függesztette fel az Országgyűlés. Közben tovább tart a BCB-cégeknél hűtlen kezelés miatt folyó eljárás: a nyomozók az akkor még Sümeghy-érdekeltségű vállalkozáscsoport túlhitelezésével gyanúsítják az OTP Bank Rt. helyi vezetőit.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek mindössze annyit mondott, hogy az úgynevezett BCB-ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) október elején vádat emelt 14 személy ellen csődbűntett és más bűncselekmények miatt. A vádiratot a Gyulai Városi Bírósághoz nyújtották be. Az ügyészség az ügy egyetlen vádlottját sem kívánta megnevezni.

A Békés Megyei Bíróság elnökhelyettese az MTI érdeklődésére közölte, hogy a BCB vállalatcsoporttal kapcsolatban megérkezett a vádirat R. Gy. és 13 társa ellen. Azt, hogy Sümeghy Csaba köztük van-e, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Az ügy tárgyalása várhatóan jövőre kezdődik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

SÜMEGHY GYANÚSÍTOTT LESZ?

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal (KÜNYH) lapzártánk után dönt arról, kezdeményezi-e Sümeghy Csaba (Fidesz-MPSZ)...

Hét nap

SÜMEGHY VÁDLOTT

Csődbűntett miatt vádat emelt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Sümeghy Csaba fideszes országgyűlési képviselő...