szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 110 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon a 2003-as évhez viszonyítva - közölte a Tárki felmérésére hivatkozva Újhelyi István, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő. A Fidesz szerint a szegénység mára jóval nagyobb, mint 2000-ben volt

A szegények száma ma Magyarországon 900 ezer és 1 millió 70 ezer között mozog. Ez 110 ezerrel kevesebb a 2002-2003-as szintnél - mondta Újhelyi István a felmérés adataira hivatkozva. 2003 és 2005 között csökkentek a munkajövedelmek egyenlőtlenségei. A fontosabb társadalombiztosítási és szociális jövedelmek ma összességében lényegesen nagyobb arányban jutnak el az alsó jövedelmi ötödhöz, mint az Orbán-kormány idején - hangsúlyozta a szocialista politikus.

2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között a magyarországi háztartások egy főre jut jövedelme 760 ezer forint volt, ami 17 százalékkal magasabb, mint amit a két évvel korábbi adatok mutatnak. Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik elégedettek jövedelmükkel, életszínvonalukkal - mondta a képviselő.   

Újhelyi szerint az elmúlt évek igazolták, hogy a kormány helyesen határozta meg a célt, a szegénység mérséklését, és ehhez helyesen választotta meg az eszközöket. A kormány és az MSZP 2006-ban is folytatja ezt a politikát: jövőre a családok és a gyermekek támogatására 485 milliárd forintot fordít a költségvetés. Ez az összeg 2002-ben - az előző kormány utolsó költségvetési évében - 352 milliárd forint volt.

"Miközben a Fidesz a kormány ellen harcol, eközben a szocialisták a szegénység ellen küzdenek. Miközben a Fidesz a tényekkel vitatkozik, mi az elmondott tények ismeretében dolgozunk ki további programokat a magyarországi szegénység enyhítése és felszámolása érdekében" - fűzte hozzá.

"A Medgyessy-Gyurcsány-kormány három és fél év alatt nem tudott olyat tenni, amely javított volna a legnehezebb sorsú emberek helyzetén, a szegénység mára jóval nagyobb, mint 2000-ben volt" - reagált Újhelyi István tájékoztatására Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője.

Sajnálatos, hogy Újhelyi István nincs tisztában kormánya tetteivel, ugyanis a családpolitikai támogatás átalakítására tett intézkedésekkel éppen a legjobban rászoruló, alacsony jövedelemből élő családok jártak a legrosszabbul - közölte az ellenzéki képviselő. 

A kormány megszüntette a 13. havi családi pótlékot, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, valamint jelentősen leszűkítette a több gyermeket vállaló nagycsaládosok adókedvezményét; ezzel a változtatással a legszegényebb és legtöbbet vállaló családok támogatása csökkent a legnagyobb arányban - hangsúlyozta a Fideszes képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Szegénységbomba

A koldusszegény, éhínségtől sújtott Észak-Koreának állítólag hat atombombája van, és egymilliós hadserege a világ egyik legnagyobb vegyifegyver-készletével rendelkezik. A hatoldalú tárgyalásokhoz a héten visszatérő Phenjant nukleáris programjának felszámolására próbálják rávenni, részben gazdasági eszközökkel.

MTI Itthon

Gyurcsány a szegénységen, Orbán a szenvedőkön segítene

A szegénység leküzdését, egy igazságos és biztonságos Magyarország megteremtését nevezte a nagy feladatnak Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor szenvedő országról beszélt és új államot, új politikát, új gazdaságot sürgetett. Mindkét szónok saját híveinek küldött megerősítést.

MTI Itthon

Négymillió szegény Magyarországon

Magyarországon 1,8 millió háztartás, mintegy 4 millió ember, a lakosság 39,4 százaléka tekinthető jövedelmi szegénynek – áll abban a tanulmányban, amely az Esély című társadalom- és szociálpolitikai folyóirat 2005/4. számában jelent meg Havasi Éva tollából.

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban