szerző:
MTI

Megegyezés született szerdán a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete között a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről - közölték a felek. A vállalat humánusan bocsátja el munkatársait: június 30-ig nem rúg ki senkit.

Több hétig tartó megbeszélések után a két oldal megegyezett a bérek és juttatások emeléséről, valamint megállapodott egy új, teljesítmény- illetve kiszervezési prémiumról. A megállapodás kialakította a vállalat átalakításának kereteit is, melynek jegyében történik majd a létszámcsökkentés, illetve a társaság egyes üzletrészeinek értékesítése. Az átszervezést a Budapest Airport az önkéntes alapú kilépést lehetővé tevő kompenzációs csomaggal, a szakszervezetek pedig egy hároméves, 2009. február 1-jéig tartó - sztrájk-moratóriummal támogatják.

A megállapodást a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) kivételével a többi repülőtéri dolgozókat tömörítő szakszervezet aláírta. Az LDFSZ az üzemanyag-kiszolgálási üzletág alkalmazottait, illetve a földi kiszolgálás dolgozóinak egy kis részét képviseli. 

A közlemény szerint a Budapest Airport vezetése vállalta, hogy a létszámleépítést "humánusan, együttérzően valósítja meg". Ennek érdekében nem lesz kötelező érvényű elbocsátás 2006. június 30-ig,  miközben a vezetés számos önkéntes kilépési lehetőséget ajánl fel. 

A megállapodás rögzíti azt is, hogy a Budapest Airport vezetése  létrehoz egy bizottságot, amely a repülőtér dolgozóinak munkakörülményeit vizsgálja felül, s amely 2006-ban mintegy 130 millió forintos elkülönített kerettel gazdálkodhat. 

A megállapodás meghatározza a földi kiszolgálás, a minibusz, az üzemanyag, a takarítás és a parkoló szolgáltatások értékesítésének folyamatait, illetve a járműkarbantartás esetleges jövőbeni kiszervezését. Egyik kiszervezés esetében sem született még végleges döntés. A megállapodás szerint ugyanakkor, a későbbiekben kiszervezendő vagy értékesítendő üzletágak alkalmazottaira továbbra is vonatkozik a 2008. szeptember 11-ig hatályban lévő kollektív szerződés. 

A munkáltató és a szakszervezetek megegyezése alapján differenciált bérfejlesztés valósul meg Ferihegyen. A különböző területen dolgozók testre szabott bérfejlesztésben részesülnek, 2006. január 1-jétől visszamenőlegesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Pert indítottak a Budapest Airport ellen

Százmilliárd forint értékű pert indított a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF Kft.) a Budapest Airport (BA) ellen - közölte szombati számában egy napilap. Az információt a Pénzügyminisztérium nem tudta megerősíteni az MTI-nek.

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Hónapok óta tart Gruevszki menekültstátuszának felülvizsgálata

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Félbeszakadt egy előadás a Nemzeti Színházban vasárnap

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk