szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök a Dunakanyarban több árvíz sújtotta települést keresett fel, ahol tájékozódott a gátakon folyó munkákról.

Sződligeten Sólyom László ellátogatott abba az általános iskolába, ahol tanítási szünetet rendeltek el, mert a tornateremben a víz alá került Viktor Speciális Otthon 79 lakóját helyezték el. Katáné Ruszki Mária, az otthon igazgatója arról tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy az intézet a dunai árterületen fekszik, ezért kellett a lakókat kiköltöztetni. Ellátásuk megoldott, ám szükség lenne különféle eszközökre, többi között mobil fürdetőre, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsanak számukra.

Sólyom László ezután a településhez közel eső dunai partszakaszra látogatott, ahol 600 méteres szakaszon emeltek gátat a 2-es úton, hogy megóvják a víztől a falut. Soós Gábor polgármester a helyszínen arról tájékoztatta a köztársaság elnökét, hogy a lakóknak már komoly tapasztalataik vannak az árvízzel kapcsolatban. 

Több száz önkéntes állt munkába, amikor a víz növekedni kezdett, s több mint százezer homokzsákot töltöttek meg, hogy védőfalat rakjanak belőlük. Jelenleg is 60 katona és 100 önkéntes dolgozik a gáton. Ahol vízátfolyást észlelnek, ott azonnal beavatkoznak. Az éjszakai ügyeletet is megszervezték - hangsúlyozta a polgármester.

A köztársaság elnöke ezt követően a váci kórházat kereste fel, ahol a város egyik, a víz által fenyegetett szociális otthonának 27 lakóját helyezték el. Bóth János polgármesterrel együtt Sólyom László megtekintette a parton folyó védelmi munkálatokat. A legnagyobb veszély most a Gombás-patakon átívelő Kőszentes-híd környékén van, mert a Duna által visszaduzzasztott patak elöntötte a Diadal tér egy részét és a benzinkutat. 

A környező házak egyelőre nincsenek veszélyben. Eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek el a váci Duna-parton a gátak megerősítésére, megemelésére, s folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, hogy a vízátszivárgásokat kordában tartsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

MTI Választás 2006

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Itthon

Árvízvédelmi vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök

Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök - a kormányzati koordinációs bizottság javaslatára - hétfőn 15 órától. A vészhelyzet a Duna folyón a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki.

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

Sokat nyerhetnek a járványon, akik digitális pénzügyekben utaznak

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején