szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ilyen típusú események a saját tábor aktivizálására jók, a bizonytalanokra kevés hatással vannak – véli Marián Béla, a Marketing Centrum kutatási vezetője a miniszterelnöki jelölti tévévitáról. A stúdióban Gyurcsány Ferenc győzött, közönség előtt Orbán Viktor - véli Krecz Tibor kommunikációs szakember.

Szubjektív
Mondja el Ön is a véleményét a hvg.hu fórumán!

A jelöltek vitáját majdnem mindegyik magyar nyelvű tévécsatorna közvetítette, ebben a műsorsávban mintegy hétmillió ember szokott tévézni, tehát hatmillió valószínűleg biztosan látta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. A nagy nézettség ellenére Marián Béla közvélemény-kutató úgy véli, elsősorban a saját tábor mozgósítására volt alkalmas a szerda esti asszó. Ebben biztos, hogy Gyurcsány Ferenc volt a sikeresebb. Ő volt a dinamikusabb, a felkészültebb és kezdeményezőbb, hozzá képest Orbán fásultabbnak és felkészületlenebbnek tűnt.

A vitán túl nagyon fontos szerepe lesz majd a vita értékelésének, hogy a szakértők, a sajtó miképpen fogja majd kommentálni magát a vitát. A párbaj témáinak racionális, tartalmi elemzése biztosan Gyurcsánynak kedvez, ő mondott számokat, amelyek ellenőrizhetőek és az ő kompetenciáját igazolják. Ha az elemzésekben nagyobb szerepet kapnak a lélektani és a kommunikációs tényezők, akkor a lehengerlő Gyurcsány akár még túl is nyerhette magát, mert az is lehet, hogy a választók a gyengébb, Orbán mellé állnak, mert utólag a kormányfőt „túl kegyetlennek” látják.

Feltűnő volt a két vitapartner eltérő kommunikációs stratégiája: Orbán a nézőkkel, a választókkal kommunikált, míg Gyurcsány Orbánhoz beszélt. Gyurcsány lelkesíteni és hitet akart sugározni, míg Orbán csapdahelyzetben volt, egyszerre akart az eladósodottságról, a gazdasági csődről és az életszínvonal romlásáról beszélni, illetve jelentős ígéreteket tenni.

Orbán célja elsősorban az SZDSZ választási esélyeinek csökkentése volt, ebben ügyesen mozgott az oktatási témánál. Gyurcsány fel is adta neki a magas labdát, amit a Fidesz első embere le is ütött. A többi szakpolitikai kérdésben vagy a miniszterelnök tűnt jobbnak, vagy döntetlen eredmény született – véli Marián Béla.

A steril „vitakörülményekhez” is jobban alkalmazkodott a kormányfő, jobban gazdálkodott az idejével, és ügyesebben találta meg a hangot. Ezzel együtt Orbán végszava jobbra sikeredett, mert Gyurcsánynak felesleges volt felhozni a fideszes kopogtatókat. Ezt a Fidesz elnöke ügyesen kontrázta meg, „ez végül adott az egész vitának egy vajszínű árnyalatot, de Gyurcsány sikerén nem változtatott” - summázott Marián.

Krecz Tibor kommunikációs szakember szerint a vita csalódás volt, a szabott keretek méltatlanok s alkalmatlanok a közügyek átbeszélésére, s arra, hogy az állampolgárok felelősen döntsenek; egyébként a stúdióban győzött Gyurcsány Ferenc, közönség előtt győzött Orbán Viktor.

Krecz a hvg.hu-nak elmondta: „Gyurcsány a stúdióban akarta megverni Orbán Viktort, de Orbán mindenki másnál hamarabb vette fel a szemkontaktust a közönséggel, s a rendelkezésére álló teljes időt arra használta fel, hogy összesen hét televíziócsatornán keresztül beszéljen hozzájuk. Az mindegy is, hogy hogyan."

Az ilyen keretek között zajló vitákat azonban a társadalomnak el kell utasítania - véli Krecz, aki szerint a feszes szabályok azokon a feltételezéseken alapulnak, hogy a két vetélytárs képtelen szalonképesen vitatkozni egymással, vitájukat pedig egyetlen riporter sem tudja tisztességesen, részrehajlás nélkül levezetni.

Kikérem magamnak, a jelöltek, a tömegtájékoztatás és a megvitatott témákban érintett emberek nevében is, hogy sorsfordító kérdéseket összesen 480 másodpercben kelljen átbeszélnie két olyan politikusnak, akik közül az egyiknek döntő befolyása lesz az ügyeinkre. Ezek sorskérdések, minden korábbinál fontosabbak, s több időt, mélyebb elemzést és hosszabb vitát érdemelnek - mondta a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Tatabányán jogszabályt sértett az MSZP

Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere arról tájékoztatott szerdán, hogy jogszabályt sértett az MSZP Országos Központja, mert Gyurcsány Ferenc és Schvarcz Tibor aláírásával kampánykiadványt juttatott el a közhivatalnak számító tatabányai polgármesteri hivatalba.

hvg.hu Választás 2006

A Jobbik csúsztatással démonizálja Sorost

A Jobbik Soros Györgytől félti a választásokat és egy nagy össszegű, a Közép-Európai-egyetem részére juttatott adománnyal igyekszik igazolni állítását. A CEU alelnöke szerint abszurd az állítás.

Választás 2006

Lepereg rólunk saját pártunk szövege is

2002-ben még nagyon erősen befolyásolta a pártállás azt, hogy ki miként vélekedett saját élethelyzetének alakulásáról. Most viszont nincs pártállás szerinti különbség ennek a megítélésében, derül ki a Marketing Centrum felméréseiből.

MTI Választás 2006

Mi hangzott el a Gyurcsány-Orbán-vitán?

A Magyar Televízió stúdiójában rendezett vitában a két politikus nyolc témában fejtette ki véleményét. Mindkét politikus három-három percben összegezhette álláspontját, majd egy-egy percben reagálhattak egymás véleményére.

MTI Választás 2006

Tőkés és Mikola együtt haknizott Sarkadon

Számomra itt nem a jobboldal és a baloldal megmérkőzéséről van szó, hanem a nemzeti és a nemzetietlen oldal, az utódkommunista és a rendszerváltoztató oldalnak a megmérkőzéséről - mondta Tőkés László szerdán Sarkadon.

Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

Bajnokok Ligája: kikapott a Real Madrid, Szoboszlaiék Moszkvában nyertek

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában