szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombathely kezdeményezésére nemzetközi kulturális útvonalakon követhetőek végig a város szülöttjének, Szent Mártonnak a régióban található emlékei - a projekt majdnem hetvenmillió forintot nyert el az Interreg pályázaton.

Közel hatvannyolc millió forintot (271 ezer eurót) nyert Szombathely az Interreg Szlovénia-Magyarország-Horvátország szomszédsági pályázatán a Nemzetközi Szent Márton Út létrehozására. A 6,8 millió forintnyi önerővel kiegészített projekt célja, hogy Szent Márton életének a fenti régióban található emlékeit bemutassa.

A sikeres pályázat után az Európa Tanács úgy döntött, hogy a magyar kezdeményezést felveszi az Európai Kulturális útvonalak közé, így a hivatalos elnevezése Európai Szent Márton Kulturális Útvonal lett. A projekttől az érintett magyar, szlovén, horvát városok és községek idegenforgalmának fejlődését várják. Idén négy új túraútvonal épül ki (Szombathely-Szlovénia, Szombathely-Horvátország, Szombathely-Somogy-Baranya, illetve Szent Márton gyalogos vándorút) több mint hatvan települést érintve az említett országokban.

Ezek közül az első hármat szánják nagyobb, autóbusszal, vagy gépkocsival utazónak, míg a negyedik a túrázók számára kínál lehetőséget. A településeken egységes információs táblák, többnyelvű kiadványok, ajándéktárgyak, valamint bélyegzőhelyek a várják a látogatókat - ahogy az Európai Kulturális Útvonalakon már megszokott.

Kedden Szombathelyen a projekthez csatlakozott települések a szerződések aláírásával erősítették meg szándékukat. A tavalyi nyitórendezvény után (nemzetközi konferencia Szent Mártont Európájáról magyar és francia szakemberek részvételével) 2006-ban kezdődik az igazi munka: Szombathelyen Szent Márton látogatóközpontot hoznak létre. 2007-re készül el a nemzetközi marketingstratégia, ennek része a Szombathely, Szent Márton szülővárosa címet viselő reprezentatív kiadvány, valamint a túraútvonalakat bemutató, hatnyelvű füzetek megjelentetése, továbbá az információs rendszer teljes kiépítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Nem járnak a hétvégén a villamosok a Szabadság hídon és a Kiskörúton

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért