szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök választási felhívásában arra kérte a magyar állampolgárokat, éljenek alkotmányos jogukkal, és menjenek el szavazni vasárnap.

A választások alkalmat adnak arra, ritka alkalmat, hogy ítéletet mondjunk a kormány fölött, a kormánypártok munkájáról, arról, hogy ellátta-e alkotmányos feladatát az ellenzék – olvasható az államfő szombaton kiadott közleményében.

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország vasárnap országgyűlési képviselőket választ. Ez a nap a demokrácia napja – szokták mondani. Én inkább úgy vélem, hogy ennek a napnak köszönhetően, vagyis a szabad választások miatt lesz azután minden egyes nap a demokrácia napja. A választásokon kapják meg a képviselők a felhatalmazást a hatalom gyakorlására. Ezért a választás a demokrácia alapja, pontosabban a választásokon való részvétel. És ezért, ha valaki elmegy szavazni vasárnap, akkor a 16 éve fennálló alkotmányos Magyarországra szavaz.

A választások alkalmat adnak arra, ritka alkalmat, hogy ítéletet mondjunk a kormány fölött, a kormánypártok munkájáról, arról, hogy ellátta-e alkotmányos feladatát az ellenzék. Arról, hogy hogyan képzelik a jövőt az egyes pártok, mit látnak megoldandó problémának, milyen megoldást kínálnak, és főleg, hogy a képviselőjelöltek és a pártok milyen értékeket képviselnek. Hiába marad valaki otthon, hiába kerüli el a szavazófülkét, az ország megoldandó problémái itt maradnak velünk. És ha valaki szeretne ezek megoldásában részt venni, akkor szavaznia kell. Arra is alkalmat ad a választás, hogy a pártok sorsáról döntsünk, befolyásoljuk irányvonalukat. Ne hagyjuk ki ezt az alkalmat!

Magyarországon ezekben a napokban súlyos árvíz van. Láthattuk, hogy példaszerűen, fegyelmezetten folyik a védekezés. Erről a helyről is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki részt vesz a munkálatokban. Másokat a víz elűzött lakhelyükről. Arra kérem a választási szerveket, különösen figyeljenek arra, hogy azok is, akik a védekezésben dolgoznak, és azok is, akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket, le tudják adni szavazatukat.

Végezetül még egyszer kérek mindenkit: gondolja meg, hogy minden egyes szavazat számít, és mindegyiknek következménye van.

Kérem, éljenek alkotmányos jogukkal, és szavazzanak!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tudjon meg mindent a választásokról!

Hova kell menni szavazni, milyen módszerekkel osztják szét a mandátumokat a pártok között? Mit jelent a kompenzációs lista vagy a töredékszavazat? Hány választópolgárból áll egy választókörzet? Mindent megtudhat a választásokról a hvg.hu összeállításában, melyet a www.valasztas.hu alapján írtunk.

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Szeretettel Bécsből: A terrortámadás óta már nem veszik félvállról a kémeket

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit