szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai uniós forrásokból és a főváros költségvetéséből összesen 3,4 milliárd forintból újítják fel a budapesti Nagykörút villamoshálózatát; június 9-ig akadálymentesített közlekedést és az új Combino villamosokhoz szükséges infrastrukturális fejlesztési koncepciót valósít meg a Budapesti Közlekedési Vállalat.

"Budapest történetének legnagyobb vállalkozásába kezdett az idei év januárjában – jelentette ki sajtótájékoztatón Vajda Pál főpolgármester-helyettes, aki elmondta: csak közlekedés-fejlesztésre több mint 110 milliárd forintot fordít 2006-ban a főváros. A tömegközlekedés fejlesztésére 85 milliárd forint jut, míg a közúthálózat-fejlesztésére 23 milliárd forintot fordítanak.

"Hihetetlen feszített, pontos, jól szervezett munkát igényel, hogy a város működőképessége ebben az időszakban folyamatosan biztosított legyen" – hangsúlyozta Vajda Pál, aki kifejtette: az árvízi veszélyhelyzet miatt módosítani kellett felújítási elképzeléseiket. Mihamarabb át kell adni az autósoknak a felújítás alatt álló Lánchíd és a Dráva utca közötti rakparti szakaszt, mert addig nem tudnak hozzálátni a nagykörúti villamos-felújítási munkálatokhoz.

Az új Combino villamosok forgalomba-állítási munkálataihoz szükséges akadálymentesítési és infrastrukturális fejlesztésekre összesen 53 napja van a fővárosnak. Az április 18-án elkezdődő rekonstrukciós programmal június 9-ig végezni kell, mert egy nappal később indul a 2-es metró felújítása.

A munkálatokat két ütemben végzik majd: április 18. és május 19. között a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között, míg május 22-től június 9-ig a Blaha Lujza tér és a Móricz Zsigmond körtér között alakítják át a villamoshálózatot. A vágányok korszerűsítése, a felsővezetékek cseréje, az energiatakarékossághoz szükséges műszaki berendezések megépítése alatt villamospótló buszok szállítják az utasokat.

A főpolgármester-helyettes elmondta: a mozgáskorlátozottak és a babakocsisok érdekében átépítenek 21 megállópárt, ezek közül mindegyiknél emelik a járdák magasságát a könnyebb fel- és leszálláshoz. Kiszélesítenek öt körúti megállóhelyet, így a Király utcánál, a Wesselényi utcánál, a Mester utcánál, illetve a Baross és Rákóczi tereknél gyorsabbá válik az utascsere és kényelmesebbé a várakozás.

A BKV szeretné, ha a 300 millió forintos európai uniós forrásból is támogatott felújítás után a Combino villamosok Budapest jelképévé válhatnának – mondta Menyhért László a BKV Zrt. közlekedési vezérigazgató-helyettese. Az új, 54 méter hosszú, energiatakarékos és "világszínvonalú" villamosok közül két-három már június végén üzemszerűen forgalomba áll. Jelenleg próbajáraton vannak – mondta. Menyhért László elmondta, hogy április 14-től megújul a BKV repülőtéri buszjárata is: a társaság új Volvo típusú buszai állnak forgalomba, és sűrűbben közlekednek majd kőbánya-kispesti indulással, 200-as számozással. Nagyobb kényelemmel, külön poggyásztartó részleggel, késő estig tartó menetrenddel - tette hozzá a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak