szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vasárnapra virradóan 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - közölte Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy legutóbb egy embernek a belvíz következtében kellett elhagynia otthonát a Békés megyei Battonyán, két hajléktalant pedig Szegeden kellett "kitelepíteni" a Tisza árteréből.

Több mint 17 ezer ember továbbra is közvetlen veszélyben van az ár- és belvíz miatt, közel 40 településen számolnak kitelepítéssel - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Az ár- és belvíz elleni munkákban összesen mintegy 11 ezren vesznek részt, és közel ugyanennyien készenlétben állnak. Szombattól 550 katona is dolgozik a gátakon a Szolnokon, Szelevénynél és Kunszentmártonnál, ezeken a helyeken a lakosságot is mozgósítani kellett. Kilencven elítélt is részt vesz a munkálatokban, ők Csongárd megyében homokzsákokat töltenek. A védekezést összesen ezer technikai eszköz segíti, a védelmi szervek és a civilek traktorai, markolói és billencsei mellett katonai páncélozott úszójárművek is felvonultak a Tiszához. Eddig több mint négymillió homokzsákot használtak fel a gátak megerősítéséhez.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy "mind számokban, mind leterheltségben hasonló a mostani helyzet a 2000-es tiszai árhullámhoz". A szóvivő hozzátette, hogy a hosszantartó magas vízállás továbbra is komoly veszélyt jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt