szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Műemléki Világnap alkalmából a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Lát-Kép Egyesület a a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-vel együttműködve elkezdte a Széchenyi Lánchíd budai lábazatának megtisztítását. A többnapos akcióval szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét hazánk építészeti és természeti értékeinek megőrzésére és védelmére.

Április 18-át az UNESCO ICOMOS Szervezetének (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) javaslatára nyilvánították Nemzetközi Műemléki Nappá, amelyet először 1984-ben ünnepeltek. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Műemléki Világnapon elinduló projekt során teljes egészében eltüntetik a graffitiket és falragaszokat, valamint a környezeti ártalmakból származó szennyeződéseket a Lánchíd budai lábazatáról. A híd pilonjának északi és déli oldalán található mészkőfalat speciális párásított levegős technológiával tisztítják meg a szakemberek. Korábban ezt a módszert használták a Halászbástya és a Bazilika esetében is. Az akció várhatóan négy napig tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

A Lánchíd pillérei

Állami kamattámogatásra jelenleg azok a faktoringszolgáltatást igénybe vevő vállalkozások jogosultak, amelyek éves...

MTI Világ

Ásványvízharc politikai okok miatt?

Montenegrói-szerbiai kereskedelmi háborúba torkollhat belgrádi elemzők szerint az, hogy Podgorica minőségi kifogásokra hivatkozva betiltotta Montenegróban öt szerbiai ásványvíz forgalmazását.

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Szájer József kilépett a Fideszből

Szájer József kilépett a Fideszből