szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tévútnak tűnik az önkormányzati szférán takarékoskodni – mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára.

– Kormányról kormányra haladva lehet kimutatni, hogy mennyivel kevesebb pénzt kapott az önkormányzati szféra – véli Zongor Gábor.

A TÖOSZ főtitkára Gábor szerint "inkább egy állami támogatási hiány van, egy hiányos ( ), működési gondokkal küzdő szférából megtakarítani, az kizárt dolog". Ráadásul mindenfajta közigazgatási átalakítás pénzbe kerül. "Én úgy vélem, hogy azok a nagy számok, amik itt elhangzanak, azok nem tudják érinteni az önkormányzati szférát, mert ez nem hozhatja meg azt az eredményt, amire az egyensúly dolgában szükség van" – hangsúlyozta Zongor.

Az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről szóló hírekkel kapcsolatban elmondta, hogy a TÖOSZ szerint a parlamentnek kell először példát mutatnia. A nagyvárosokról, illetve a megyei önkormányzatokról szólva kiemelte: "nem biztos, hogy kell annyi képviselő, mint most". A kistelepülésekkel kapcsolatban pedig annak a véleményének adott hangot, hogy "ahogy megyünk lefelé a létszám dolgában, ott a csökkentés mértékét is csökkenteni kell".

Szerinte nem a helyhatóságok számát kellene csökkenteni, hiszen ezzel nem változik meg az alapprobléma. "Attól, hogy megszüntetem a képviselő-testületet, a polgármestert, attól még egy településnek a problémái megmaradnak", inkább a feladatok, hatáskörök dolgában kellene rendet tenni. „Ne adjak olyan feladatot a településnek, amelyet nem tud ellátni, ha viszont államként adok feladatot az önkormányzatnak, önkormányzati közösségnek, akkor annak az ellátásához szükséges forrást is tegyem mellé". Szerinte viszont "a hatósági, közigazgatási munkát lehet központosítani, sőt kell is".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

ÁSZ: az önkormányzatoknak vannak tartalékaik

Annak ellenére, hogy a kötelező állami feladatellátáshoz nincs meg a megfelelő forrásoldal, az önkormányzatoknak vannak belső tartalékaik - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója.

MTI Itthon

Az önkormányzatok miatt csépeli egymást a két nagypárt

Az önkormányzatok ma rosszabb helyzetben vannak, mint négy évvel ezelőtt – mondta Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának vezetője. Az MSZP szerint ebben a ciklusban kétezer milliárd forinttal többet kaptak az önkormányzatok, mint az Orbán-kormány idején.

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken