szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálata. A három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Az OKF a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, a rádióforgalmazást, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálta.

A bizottság megállapította, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) és a katasztrófavédelem jelentésében szereplő hiányosságok külön-külön nem vezettek volna a sérülések és a halálesetek bekövetkezéséhez, azonban a szabálytalanságok, a híradó ügyeleti tevékenység és a parancsnoki irányítás gyengesége, valamint a tűzoltók beosztásukhoz képest való alulképzettsége, és ezek láncolata vezetett a három tűzoltó halálához, és hét tűzoltó füstmérgezéséhez - mondta Dobson Tibor.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében keletkezett tűzzel kapcsolatban lezárult vizsgálat eredményét az OKF főigazgatója elküldte a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati miniszternek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a három tűzoltó halálának körülményeit, de hogy konkrétan mi okozta a tüzet, egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem volt fokozottan tűzveszélyes a műegyetemi lőtér

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lőterének azért nem volt tűzoltási terve, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes vagy a tűzveszélyes kategóriába - nyilatkozta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok.

MTI Itthon

Hat tűzoltó már elhagyhatta a kórházat

A Műegyetem lőterén keletkezett tűz oltásakor megsérült hét tűzoltó közül hatan szerda délután elhagyhatták a kórházat - közölte a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.

MTI Itthon

Három tűzoltó halt meg oltás közben a műszaki egyetemnél

Három tűzoltó életét vesztette a budapesti műszaki egyetemen keletkezett tűz oltásakor, az orvos-szakértői jelentés szerint keringési elégtelenségben. További hét tűzoltót súlyos füstmérgezéssel kórházba szállítottak, közülük hatot már kiengedtek a kórházból. Az okokat illetően egy fegyver-szakértő nem zárja ki, hogy az AK-47 es lövedék okozta a tüzet. Az eset hatására betiltanák a lőtereket a felsőoktatási intézményekben. Az áldozatok családtagjai gyorssegélyt kapnak az államtól.

MTI Itthon

Keringési elégtelenség okozta a 3 tűzoltó halálát

A füstmérgezés következtében fellépő keringési elégtelenségben halt meg az a három tűzoltó, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren keletkezett tűz oltásában vettek részt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szerda délutánra készült el az erről szóló orvos szakértői jelentés.

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Elhunyt egy 14 éves lány, ő a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak itthon

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Stumpf István: Az SZFE ügye kivétel, egyfajta baleset

Stumpf István: Az SZFE ügye kivétel, egyfajta baleset