szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyerekek és szülők tüntettek a Nógrád megyei Mátraszőlős bezárt iskolája előtt szerdán; az önkormányzat négy nappal a tanévkezdés előtt döntött az intézmény megszüntetéséről, s mintegy negyven, döntő többségében cigány tanuló nem kezdte meg tanulmányait.

„Tanulni akarunk!", „Iskolát akarunk!", „Nyissák ki!", „Le a polgármesterrel!" – ezeket a jelszavakat skandálták a diákok az esőben, az ezúttal bejelentett tüntetésen. Az iskolabezárás ellen tiltakozók hétfőn is kivonultak az iskolához, de az akkori engedély nélküli megmozdulást a rendőrség feloszlatta.

A helyszínen lévő pedagógusok arra próbálták rávenni a hideg, esős időben a szülőket, hogy vigyék haza a gyerekeket, hogy "ha már iskolába nem járhatnak, legalább ne legyenek betegek".

A mátraszőlősi önkormányzat augusztus 30-án rendkívüli ülésen döntött az általános iskola jogutód nélküli megszüntetéséről. A múlt tanévben 90 gyerek tanult az intézményben alsó és felső tagozaton, a diákok többségét a hónapok óta tartó bizonytalanság miatt a pásztói Dózsa és Gárdonyi iskolába íratták be a szülők. Mintegy 40 gyerek viszont nem kezdte meg a tanévet.

A Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal jogszabálysértőnek és érvénytelennek tartja az önkormányzat döntését, mivel az iskola megszüntetéséhez nem szerezték be a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését. A hivatal az oktatás folytatására szólított fel, erre szeptember 7-ig adott határidőt. A faluvezetés azonban már ennek sem tehet eleget, mert van olyan osztály, ahol mindössze három gyerek maradt.

Pásztó két általános iskolája várja a mátraszőlősi gyerekeket, a diákokat a tanév folyamán bármikor felveszik Pásztóra, mivel a két önkormányzat júliusban társulási szerződést kötött.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman kedden azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az iskolakezdés költségei

A kereskedelmi láncok kezdik konzumünneppé varázsolni az iskolakezdést, pedig a nyaralásban anyagilag kimerült családoknak így is éppen elég nagy teher a beiskoláztatás. Mire mennyit költünk, amikor iskolába küldjük csemeténket? Rövid áttekintés.

MTI Itthon

Az iskolafelújítások fele valósulhat meg 2009 őszére

A rendelkezésre álló uniós forrásokból a szükséges iskolafelújítások közel fele végezhető majd el, s így a 2009-es tanévnyitóra sok száz iskola újulhat meg - erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombat reggel.

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika