szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem döntöttek sem szerdai informális találkozójukon, sem az azt követő testületi ülésen a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagjai arról, pályázatot írjanak-e ki a tévéelnöki posztra, vagy kezdeményezzék, hogy újrázhasson Rudi Zoltán, a jelenlegi vezető - értesült a kuratórium több tagjától a nap folyamán az MTI.

"Folytatni fogjuk a beszélgetést" - tudatta részletek közlése nélkül az elnökség ülés kezdete előtt kevéssel a neve mellőzését kérő tag, míg Czeglédi László elnök annyit mondott el: Rudi Zoltán "rövid beszámolót" tartott, a téma tárgyalását pedig jövő szerdán folytatják.

Az ülés több résztvevőjének elmondása szerint a két szabad demokrata delegált elhagyta a termet, miután a - pontonként megszavazott - napirendre nem került fel az új tévészékház felszerelésére kiírandó pályázat szövegének sokadszor tárgyalt ügye. Az információt megerősítve egyikük, Kozák Márton - mindkettejük nevében - azzal indokolta a lépést, hogy "az MTV legfontosabb ügyét nem volt hajlandó napirendre tűzni a többség".

Testületi tagok múlt heti tájékoztatása szerint legkésőbb jövő szerdán határoznak arról, hogy pályázatot írjanak-e ki a tévéelnöki posztra; Czeglédi László, a testület elnöke korábban csak annyit árult el, hogy "még ebben a hónapban" döntenek a kérdésben. (Erre a tévéelnök mandátumának lejártát megelőzően 120 nappal van lehetőségük.)

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak. Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre.

Amennyiben valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot. Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát. 

A legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét. 

Az őt követő Horváth Ádám valamivel kevesebb mint másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként. Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt. A negatív rekordot - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Média

Megszorító csomagot léptetett életbe Rudi Zoltán

Megszorító csomagot léptetett életbe a hónap elején a Magyar Televízió (MTV) elnöke - erősítette meg hétfőn az MTI értesülését Holub Katalin szóvivő, aki a költséglefaragást az első lépésnek nevezte. Hozzátette: Rudi Zoltán "radikálisan csökkentette" a kiküldetéseket, a túlórapénzek kifizetését és az új kötelezettségek vállalását.

Vélemény

Rudi kontra Aczél, Orosz, Pallagi

Ha egy Fidesz-kormány a Magyar Nemzet publicistáit, Lánchíd rádiós szerkesztőket ültetne a reggeli köztévés műsorsávba, Aczél és Orosz tiltakoznának legelőször. Teljes joggal egyébiránt.

hvg.hu Itthon

A hvg.hu cikke miatt indult vizsgálat a Nap-kelte ügyében

A Magyar Televízió belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, megfelel-e a valóságnak a hvg.hu értesülése, miszerint fővárosi közműcégek fizettek a Nap-keltét készítő St. Plusz Kft.-nek azért, hogy munkatársaik nyilatkozhassanak a műsorban – közölte lapunkkal az MTV sajtóosztálya.

MTI Itthon

MTV: nem szavazzák meg Rudi beszámolóját

Nem szavazzák meg Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) elnöke éves beszámolóját a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes és kereszténydemokrata tagjai – közölte egyikük hétfőn, két nappal a kérdéssel foglalkozó testületi ülés előtt.

MTI Itthon

Rudi nem találja helyetteseit

Az egy évtizeddel ezelőttivel megegyező összegből, mintegy 30 milliárd forintból gazdálkodik, a négy évvel korábbinál valamivel nagyobb létszámmal működik a Magyar Televízió (MTV) – derül ki a Rudi Zoltán elnök által a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége számára készített beszámolóból.

MTI Itthon

MTV: szerdán szimpátiaszavazás lesz Rudiról

Már szerdán szimpátiaszavazást rendez a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége: a tét az, hogy adnak-e lehetőséget Rudi Zoltánnak, hogy pályázat nélkül újrázzon a közmédium elnöki posztján - közölték testületi tagok.

hvg.hu Itthon

Rudi: "nem volt petíció, nem volt mit átvenni"

A petíció állítólag nem hétfőn este, hanem kedd hajnalban készült el, amit az MTV hírigazgatója átvett a tüntetőktől. Rudi Zoltán ezért nem érti, hogyan múlhatott volna a demonstráció elfajulása a petíció átvételén.

Itthon

Milliókért adtak el interjúkat a Nap-keltében

Több millió forintot fizettek ki fővárosi közműcégek Gyárfás Tamás médiavállalkozásának, az St. Plusz Kft.-nek azért, hogy stúdióbeszélgetésen vehessenek részt a Nap-keltében – tudta meg a hvg.hu. Bár az érintett közműcégek nem nyilatkoznak a tőlük kért összegekről, kiderítettük: volt olyan közöttük, amely szereplésenként egymillió forintot fizetett.

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva

Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Nyáron jöhet a Microsoft havidíjas számítógépe

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában

Elhíztunk a karanténban, nincs nálunk Covid-veszélyeztetettebb nép Európában