szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc szerint ma inkább csak beszélnek a válságról, ám nincsenek válságjelek, hiszen ilyent a hétköznapok nem igazolnak vissza - egyebek mellet ezt mondta a miniszterelnök a Népszava hétfői számában megjelent interjúban.


"A válsághangulatot csupán az ellenzék gerjeszti, sem az utca, sem a hétköznapok nem igazolják ezt vissza" - fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy jövőre a növekvő gazdasági teljesítmény egyensúlyhoz közeli állapotot, csökkenő inflációt fog teremteni.
   
A kormányfő úgy látja, ha most előre tekint, hogy milyen lesz Magyarország 2008 októberében, akkor azt mondhatja, hogy véget ér a kormányzás első két, legnehezebb esztendeje. Közölte: míg a kormányzás első másfél éve a lebontás időszaka, addig 2008 "nagyobbik része az erős alapozás időszaka lesz".
   
Mint mondta, bármi is lesz a Fidesz népszavazásának eredménye, ki fog derülni, hogy "ez a stratégia kudarcot vallott". Szerinte 2008 közepe politikai fordulatot is hoz majd, akkorra a kormány eltávolítására vonatkozó ellenzéki stratégia végképp kudarcba fullad, és az országban visszaáll a normális politikai rend.
   
A miniszterelnök-pártelnök úgy vélte, az ellenzék ma már szinte csak abban bízik, hogy kormánybuktatási törekvésüket ő maga vagy a pártja elintézi helyettük. Kijelentette: "nem fogjuk elintézni".
   
Mint Gyurcsány Ferenc mondta, az ellenzéknek 2010-ben a választásokon kell nyernie, ha kormányra akar kerülni. Hozzátette: azt tudja ígérni, hogy 2010-ben sem fog sikerülni az ellenzéknek kormányra kerülni.
   
Az interjúban a kormányfő kitért arra is, hogy mi a különbség a Fidesz és a saját maga által kezdeményezett népszavazás között. Gyurcsány Ferenc szerint csak látszólagos egyezések vannak a két kezdeményezés között.
   
"Az Orbán Viktor-féle reformellenes referendum ugyanis valóban fából vaskarika: megpróbál ellenzékből kormányozni" - fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: ha ez viszont nem megy, akkor szándékaik szerint legalább megpróbálják lefékezni a változásokat.
   
Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök két fronton is támadást indított az uniós fejlesztések ügye ellen, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a Fidesz elnöke el akarja venni Magyarország és a magyarok hitét az EU-fejlesztésektől. Úgy vélte, ennek az az oka, hogy az ellenzéki pártelnök pontosan tudja, hogy ezek a fejlesztések eredményesek lesznek, érezhető változást fognak jelenteni az élet és az ország minden szegletében.
   
Arra a másik megjegyzésre, hogy miközben Lisszabonban az EU-csúcson a sokféle különböző érdek ellenére sikerült megállapodni, aközben a vele egy repülőgépen utazó Orbán Viktorral még a kézfogásig sem jutottak el, Gyurcsány Ferenc azt mondta: beszélni kell, mert ez lehet az egyetlen megoldás. Az elfordulást sem a magyar-szlovák, sem a magyar-magyar viszonyban nem lehet elfogadni.
   
Gyurcsány Ferenc kitért a Magyar Gárdára is. Mint mondta, a hazai és a nemzetközi botrányok hatására a Fidesz nem mert "nyílt támogatást adni a Jobbik félkatonai szervezetének, igaz egyenes szavakkal el sem határolódott tőle".
   
Közölte: jól érezhető a nyilvánosság fórumain a Fidesz elbizonytalanodása. A korábban a "Fidesz vezetőitől is hallható kacsintós, kétértelmű mondatok elmaradása elég volt ahhoz, hogy az utcai nyílt radikálisok mára elszigetelődjenek, marginalizálódjanak" - tette hozzá.
   
A kormányfő úgy látja, amióta a Fidesz és annak egyes befolyásos vezetői nem mernek nyilvánosság előtt "politikai védelmet adni" a szélsőségeseknek, azóta csupán néhány tucat "hivatásos tüntető" igyekszik megzavarni rendezvényeit.
 
 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Gyurcsány szorult helyzetéről

A "Gyurcsány szorult helyzetben" című elemzés írója, Reinhard Olt, a konzervatív napilap bécsi tudósítója a cikk alcímében arra mutat rá, hogy a pártján belüli botrányok komoly csapást jelentenek a kormányfőre. A tapolcai frakcióülésről kiemelte, hogy a frakcióvezetés a "lusta", azaz a bizottsági ülések több mint a feléről távolmaradó képviselők lecserélésben állapodott meg.

Hét nap

Fico meghívta Gyurcsányt

Szlovákia magyarországi nagykövete a múlt héten átadta Robert Fico szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek szóló...