szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódott Topolánszky Ákosnak, az egykori ifjúsági és sportminisztérium helyettes államtitkárának tanúkénti kihallgatása a Zuschlag-ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen - közölte Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.

Szabó Ferenc beszámolt arról, hogy az első kihallgatás alkalmával, október 25-én nem volt elég idő a vallomás megtételére, ezért szerdán folytatódott a tanúkénti kihallgatás. Topolánszky Ákos kihallgatása már be is fejeződött - tette hozzá a főügyészhelyettes. Szabó Ferenc elmondta, hogy Topolánszky Ákos részletes vallomást tett.

Topolánszky Ákost, aki a jelenlegi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc által korábban vezetett minisztériumban a kábítószerügyi helyettes államtitkár posztját töltötte be, a pályázati rendszer működéséről és a tárca döntéshozatali mechanizmusáról kérdezte az ügyészség. Az üggyel kapcsolatban több információt nem adott a főügyészhelyettes.

Topolánszky Ákos a hvg.hu-nak korábban azt nyilatkozta a Zuschlag-ügy kapcsán, hogy ő is találkozott "nehezen megtagadható" kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette minisztériumban. Topolánszky Ákos az interjúban a minisztérium viszonyairól elmondta azt is: kulcsfigura volt Mesterházy Attila politikai államtitkár, míg a minisztérium felügyeletét a parlament ifjúsági és sportbizottsága látta el, amelyben Zuschlag János és az ügyében most szereplő társai kivétel nélkül tagok voltak.

A volt államtitkár interjújában elhangzottak szerint Arató Gergely, Ujhelyi István és Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke "folyamatosan jöttek-mentek a Hold utcában", "körüldongva" Szilvásy Györgyöt és Gyurcsány Ferencet, a minisztert. Daróczi Dávid kormányszóvivő az interjúra korábban úgy reagált: hazugság, amit az interjú sugall, mert Gyurcsány Ferenc soha senkit nem utasított arra, hogy megsértse köztisztviselői esküjét, és soha nem kívánta meg nem engedett eszközökkel befolyásolni a döntéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem rögzítették Szilvásy és Topolánszky telefonbeszélgetését

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - közölte a távirati irodával a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

MTI Itthon

A legfőbb ügyész intézkedik a Topolánszky-Szilvásy-ügyben

A legfőbb ügyész intézkedést ígért Topolánszky Ákos és Szilvásy György telefonbeszélgetésének büntetőjogi értékelése ügyében a Bíró Ildikó fideszes képviselő által megfogalmazott állítások kapcsán, hétfőn a parlamentben a kérdések során.

hvg.hu Itthon

Topolánszkyt újra meghallgatják

Ma, október 31.-én, néhány napon belűl immár másodszor hallgatják meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen Topolánszky Ákost, a korábbi Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkárát a Zuschlag-ügyben.

Itthon

Topolánszky: Szilvásy megfenyegetett

Topolánszky Ákos, az ifjúsági minisztérium egykori közigazgatási államtitkár-helyettese a Magyar Nemzetnek tegnap úgy nyilatkozott: Szilvásy György felszólította őt arra, hogy a hvg.hu-interjú őrá vonatkozó állításait vonja vissza, különben jogi útra tereli a folyamatot, és megjelentet egy közleményt, amely arról szól majd, hogy egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni közpénzekre.

Vélemény

Topolánszky Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól

Debreczeni József könyvében Gyurcsány Ferenc felidézi az ifjúsági és sportminisztérium élén eltöltött időszakot, és kábítószerügyekben illetékes helyettes államtitkárát, Topolánszky Ákost „elsőrendű szakembernek, tisztességes köztisztviselőnek” nevezi. Fájlalja, hogy 2003 októberében menesztették a minisztériumból, amiért az akkori közigazgatási államtitkárt teszi felelőssé. Topolánszky, aki ma a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese, most az egykori tárcán belül kialakult informális hierarchiáról, a "visszautasíthatatlan" követelésekről, a pályázati pénzek elosztását eleve meghatározó politikusi előzsűriről beszél, és feltárja kirúgásának valódi körülményeit.

Itthon

A Topolánszky-interjú utóélete

Hogyan olvas a magyar sajtó? Nincs meglepetés: irányzatosan. Egyes mondatok többet, mások eredeti értelmükhöz képest teljesen mást, megint mások egyenesen semmit sem jelentenek. Az érintett politikusok persze nagyon is tudják, mi jelent meg róluk tegnap.

Vélemény

Mit mondott Szilvásy Topolánszkynak?

Szilvásy György tárca nélküli miniszter és Topolánszky Ákos beszélgetését nem rögzítette sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, állította az illetékes. Így nem bizonyítható Topolánszky állítása, vagyis hogy őt a NBH vezetője az irodájából felhívta, megfenyegette, és kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza állításait, nagy összegű sikkasztást varrnak a nyakába. Újból felidézzük, hogyan emlékszik Topolánszky a beszélgetésre.