szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Schönthal Henrik felmentését kérte ügyvédje a sikkasztás és a pénzmosás szándékos alakzatának vádja alól a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon. A védelem a magánokirat-hamisítást nem vitatta.

Schönthal jogi képviselője kifejtette, hogy védence a váddal szemben nem nyújtott szándékosan segítséget Kulcsár Attila jogosulatlan pénzügyi manővereihez. Mint mondta, a vádiratból nem derült ki, hogy egyes szerződések aláírás-bélyegzővel való ellátásra azért volt szükség, mert Schönthal nem is tartózkodott Magyarországon. Védence az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, tehát személyesen alá sem tudta volna írni a szerződéseket, így sem szándéka, sem módja nem volt arra, hogy az egyes tranzakciókat ellenőrizze a szerződések alapján – mondta a védő.

A védő szerint a vádirat azt sugallja, hogy Schönthal Henrik aláírásai nélkül Kulcsár Attila nem tudta volna lebonyolítani az átvezetéseket. A szerződések aláírása, lebélyegzése nem volt előfeltétele a tranzakciók létrejöttéhez, és nem is segítette azokat. Az ügyvéd hangsúlyozta, az aláírások kizárólag a tranzakciók utólagos dokumentálására szolgáltak.

A pénzmosás vádjának lényege – mint mondta – az, hogy Schönthal Henrik a bankműveletek során tisztában volt azzal: az általa továbbított pénzösszegek bűncselekmények elkövetéséből származnak. A védő szerint erre vonatkozóan kétséget kizáró bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Mint a védő fogalmazott: „a büntetőjogi felelősség megállapítása, az kizárólag a pénzmosás gondatlan alakzatának formájában kerülhet szóba”.

A Schönthalt érintő elmeorvos szakértői bizonyítás kapcsán az ügyvéd indítványozta, hogy a bíróság a kétséget kizáróan nem bizonyított tényeket a védence javára értékelje és a beszámítási képesség korlátozottságát állapítsa meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Brókerbotrány: börtönt kértek az exállamtitkárra

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, a védő felmentést kért a hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolt Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkárára a Fővárosi Bíróságon.

MTI Gazdaság

Kihallgatták a csaló brókert

Előállították azt a brókert Párizsban, aki a francia Société Générale befektetési csoport álláspontja szerint egy személyben felelős a bank közel ötmilliárd eurós veszteségéért – jelentették szombaton francia rendőrségi források.

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi

Nem volt nyitva az autóbontó, kiszórta a lomokat az út szélére egy férfi