szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz elnöksége Mikola István kijelentésével nem, ám az ennek kapcsán keletkezett helyzettel foglalkozott - mondta Varga Mihály, a párt alelnöke a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón, egy kérdésre válaszolva.

Mikola István véleményt mondott, szemben a pártból azóta kizárt fideszes politikusokkal, akik viszont a párt irányvonalával ellentétes döntést hoztak - fogalmazott Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Mint mondta, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori minisztere nem ment szembe pártja országos választmányának határozatával, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek félreértésekre adhatnak okot. Ezzel szemben - tette hozzá - Heves polgármestere a Fidesz országos választmányi határozata ellenében hozott döntést. 

Mikola István július elején Kiskunhalason azt mondta, helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, megfelelő korlátokkal. Ezt mi egzisztencia-vállalkozások, szakmai vállalkozások formájában látjuk lehetségesnek - közölte a Fidesz országgyűlési képviselője a négy évvel korábban működtetésre magánkézbe adott kiskunhalasi kórházban tartott Semmelweis napi ünnepségen. Ezen egyébként Kökény Mihállyal, az MSZP egészségügyi szakpolitikusával együtt vett részt. 

A volt egészségügyi miniszter arról is beszélt, örömmel látja, hogy "az önkormányzat bekeményített, újabb és újabb feltételeket szab az egyébként jó szándékú vállalkozónak, annak érdekében, hogy a lakosság ellátása még teljesebben, jobb szinten, magasabb szinten valósulhasson meg". 

A Fidesz Heves megyei választmányának elnöksége a közelmúltban zárta ki a párt tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A kizárásra azok után került sor, hogy a Csáki Zsigmond vezette jobboldali többségű önkormányzat pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke. Varga Mihály ezzel kapcsolatban kedden azt mondta, a két ügyben végső döntés még nincs, az érintettek fellebbezhetnek.

Az alelnök közölte: a Fidesz választókerületi elnökei és polgármesterei újra megkapják azt az országos választmányi határozatot, ami az egészségpolitikai kérdésekben "útjelző táblaként szolgál" ahhoz, hogyan kell a Fidesz álláspontját ismerve döntést hozni. 

Varga Mihály megismételte pártja álláspontját, miszerint lehetőség van arra, hogy a magántőke bekerüljön az egészségügybe, ám csak szabályozott formában, a kiskapuk bezárásával, úgy, hogy a magántőke ne kerüljön többségbe egészségügyi területen. 
 
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden a Habis László egri polgármesternek írt nyílt levelében kiemelte: a magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben. 
 
Azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Népszabadságnak adott hét eleji interjúban konkrét adóváltozási elképzelésekről beszélt, Varga Mihály a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fideszben jelenleg három gazdaságpolitikai anyag is készül, amelyek részben egymással is vitatkoznak. Hozzátette: a párt vezető testülete a megfelelő időben áttekinti, mérlegeli a javaslatokat. 

Matolcsy György a lapinterjúban azt mondta, ötkulcsos forgalmi adóra és egykulcsos személyi jövedelemadóra van szükség Magyarországon. A volt gazdasági miniszter szerint a jövedelem adóztatása helyett a fogyasztás adóztatása felé kell haladni. Szerinte a jövedelmek mostani 40 százalékos adóterhe helyett 25-30 százalék körüli újraelosztásra van szükség.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mikola ezerforintos vizitdíjtól tart

A március 9-ei népszavazás tétje már nem csak a háromszáz forintos vizitdíj, hanem az ezerforintos vizitdíj megelőzése is – jelentette ki Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa.

hvg.hu/MTI Itthon

Székely: 2009-től indulhat az új egészségügyi rendszer

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány szerdán megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban