szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Naponta hetven ember szenved hirtelen szívhalált, és négy perc áll rendelkezésre, hogy a megálló keringést újra lehessen indítani - mondta el Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára szerdán annak kapcsán, hogy kedden Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenust is feltehetően hirtelen szívhalál érte.

A szívinfarktus az esetek több mint felében a sokszor már előrehaladott koszorúér-betegség első jele, a szívinfarktus pedig kezdődhet azonnali halállal is. A szakember szerint a négy perc leteltével visszafordíthatatlan agyi károsodás alakul ki. 

Kiss Róbert Gábor hozzátette: az újraélesztés és az automata elektromos defibrillátor oktatását már kisiskolás korban el kell kezdeni, része kell lennie a tananyagnak, ezt a kardiológusok társasága is szorgalmazza. A szakember hozzátette, az újraélesztés oktatása a fejlett országokban már a tananyag része.

A szakember a gyermekek oktatásán kívül a szívbetegek családtagjainak oktatását is fontosnak nevezte. Kiss Róbert Gábor szerint alapismeretek nélkül nem szabad elkezdeni az újraélesztést, ide tartozik az is, hogy először fel kell ismerni, hogy a bajba jutottnak megállt a keringése. A szakember szerint az újraélesztésnél nagy segítség lehet a nagy forgalmú helyekre telepített automata elektromos defibrillátor.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) jelenleg egy olyan adatbázis felállításán dolgozik, amely nyilvántartja az ország közterületein fellelhető defibrillátorokat - mondta Nagy András, a kuratórium elnöke. Az MNSZA honlapján jelenleg kilenc készülék elhelyezkedési pontja található, de ezt bővíteni szeretnék. Ezért az alapítvány várja minden közterületi újraélesztő-készülékkel rendelkező jelentkezését, hogy őszre kiépülhessen egy több száz defibrillátort megjelenítő térképes lista.

Nagy András elmondta: az országban megközelítőleg ezer készülék található, nagyrészt egészségügyi intézményekben. Magyarország közterületi készülékellátottsága egy friss uniós felmérés alapján átlagosnak mondható, de még így is százszor ennyi gépre lenne szükség - tette hozzá a szakember.

A szakember úgy látja, hogy elindult a beszerző folyamat,  ma már hivatalokban, bankfiókokban, sportlétesítményekben és egyéb forgalmas helyeken is rendelkezésre állnak ezek a több százezer forintba kerülő gépek - mondta a kuratórium elnöke. A félautomata berendezéseket akár laikusok is használhatják, üzemeltetésükhöz mindössze egy néhány órás tanfolyam elvégzése szükséges.

A Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója elmondta: a sikeres újraélesztés esélye percenként 20 százalékkal csökken, és csak minden tizedik bajba jutott részesül megfelelő elsősegélyben a mentők kiérkezése előtt. A vöröskereszt - hasonlóan a szakmai szervezetekhez - évek óta szorgalmazza, hogy a laikus elsősegélynyújtás legyen az iskolai tananyag része.

Magyarországon az elmúlt 12 évben mintegy egymillióan vizsgáztak elsősegélynyújtásból, többségük azonban nem számít laikus elsősegélynyújtónak, hiszen csak az autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges oktatásban vett részt. Azonban ahhoz, hogy egy konkrét eset kapcsán sikeres legyen a beavatkozás, évente meg kellene ismételni a vizsgát, és 16 tanóra kell az életmentéshez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez. A módszertan oktatása az elmúlt években változáson ment át, külföldi példákat átvéve úgynevezett szituációs gyakorlatokat végeztetnek a tanulókkal. A Magyar Vöröskereszt mintegy 2200 tanfolyamot szervez évente.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Vizsgálatok Kolonics György halála miatt

Az Egészségügyi Minisztérium kérésére vizsgálatot folytatott le az Országos Mentőszolgálat szerdán, amelyből kiderült, hogy a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz.

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung