szerző:
MTI

Levelet írt Eötvös Pálnak, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökének Helmeczy László; ebben a Hír TV-s drogüggyel kapcsolatba hozott ügyvéd azt írta: a Hír TV és "a hozzá politikailag közel álló sajtóorgánumok ebben az ügyben a jogállami, tisztességes újságírás minden létező törvényes és etikai határát átlépték".

Helmeczy László levelében azt írta: magyarázatra szorul, hogy mit keresett a Magyar Nemzet székházában és a Hír TV hivatalos helyiségeiben egy, a sajtóorgánumok által "köztörvényes bűnözőnek minősített személy", miért tartottak vele szoros kapcsolatot, miért hittek "a Hír TV szerint ma már összevissza hazudozó többszörösen büntetett köztörvényes bűnözőnek", miért működtek vele együtt hónapokig.

"Akár büntetőjogi, akár polgári jogi, sajtójogi felelősségi kérdést jelent, hogy van-e joga a Hír TV-nek, a Magyar Nemzetnek egy köztörvényes bűnözőt vagy bárki mást technikai eszközzel ellátni és felbujtani arra, hogy egy ügyvéddel folytatott - egyébként az ügyvédi titoktartás kategóriájába eső - beszélgetést manipuláljon, vagy akár manipulálatlanul az ügyvéd megkérdezése, beleegyezése, hozzájárulása nélkül nyilvánosságra hozzon" - tette hozzá az ügyvéd.

Megjegyezte: "ami ebben az ügyben történik, az már nem csupán a magánvádas eljárás kereteibe tartozó rágalmazás vétségét valósítja meg nap mint nap sorozatosan aljas indokból nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozva, hanem felvetődik az igazságszolgáltatás elleni bűntette, a hamis vád bűntettének alapos gyanúja is".

Mint indoklásként írta, a Hír TV híradásaiban "olyan manipulált bizonyítékokat hoz sajtó és Internet útján a közvélemény és a hatóságok tudomására, amellyel azt kívánja bizonyítani, hogy megbízóim és én bűncselekményeket követtünk el". "Ennek az ellenkezője ma már kétséget kizáróan bizonyított" - fűzte hozzá, részletesen felsorolva, hogy álláspontja szerint milyen tények, bizonyítékok támasztják alá igazát.

Helmeczy László azt kérte az Eötvös Pálnak írt levelében: az elnök és a MÚOSZ lépjen fel azért, hogy az általa az üggyel kapcsolatban jelzett törvénytelenségek "ne maradhassanak következmények nélkül a tisztességes magyar újságírók és az újságírás érdekében".

Az ügy előzménye, hogy a Hír TV augusztus 1-jén azt közölte: kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után a miniszter közleményt adott ki, amely szerint a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját".

Két hete Helmeczy László közzétett egy hangfelvételt, amelyen az állítólagos drogdílerrel, Baráth Miklóssal folytatott beszélgetés hallható. Ez szerinte azt igazolja, hogy Baráth kereste meg őt, illetve megbízóját. Néhány nappal később pedig a Budapesti Nyomozó Ügyészségen ártatlansága alátámasztására, bizonyítékként leadta mobiltelefonját. Baráth azonban azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki. Ihász Sándor fővárosi főügyész múlt héten közölte az MTI-vel: a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd egy korábbi, feljelentésnek minősülő bejelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Kokainnal akarták kompromittálni a Hír TV riportereit?

A Hír TV szerint kábítószert akartak elrejteni a Hír TV Célpont c. műsorában dolgozó két riporter, Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos autójába. A tévé ezt hangfelvételekkel támasztotta alá. Helmeczy László, Veres pénzügyminiszter kabinet-főnökének, Tóth Viktornak az ügyvédje, egyben az MLSZ alelnöke tagadja, hogy a dolgot B. Miklós állítólagos drogdílerrel agyalták ki, szerinte lebuktatni akarták a drogkereskedőknek vélt riportereket. Ám ezt maga B. Miklós cáfolja, aki, mint a Célpont adásában látható volt, együttműködött a két riporterrel.

MTI Itthon

Negatív a Hír TV-s riporter drogtesztje

Negatív lett a Hír TV egyik megvádolt munkatársa, Kisberk Szabolcs drogtesztje, amelyre önként vállalkozott - tették közzé hétfőn a televízió honlapján.

MTI Itthon

Hír TV-ügy: hamis vád miatt nyomoznak a fővárosi ügyészek

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd feljelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki - derül ki Ihász Sándor fővárosi főügyésznek a Hír TV munkatársai által nyilvánosságra hozott állítólagos drogüggyel kapcsolatban elküldött válaszleveléből.

MTI Itthon

A kormány nem hisz a Hír TV-nek

Két egymással ellentétes állítás hangzott el a Hír TV, egy ügyvéd és egy állítólagos drogkereskedő vitájában, hétfőn azonban napvilágot látott egy újabb hangfelvétel, amelyből az derül ki, hogy a Hír TV eredeti állítása abban a formában "egészen bizonyosan nem állja meg a helyét" - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

MTI Itthon

Hír TV-ügy: Helmeczy feljelentett több médiumot

Feljelentett több sajtóorgánumot, köztük a Hír TV-t, hamis vád és hatóság félrevezetése miatt Helmeczy László szerdán - erről a Görögországban tartózkodó ügyvéd maga tájékoztatta a közvéleményt.

MTI Itthon

Az MSZP szerint hiteltelen a Hír TV

Hiteltelennek és erkölcstelennek minősítette a Hír TV-t Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki csütörtökön adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a jobboldal már nem csak kitalál hazugságokat, de elő is állítja azokat.

MTI Itthon

Megszólalt a Hír TV-s kábítószerügy "dílere"

Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit is megvádolta az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában a kábítószerügy "dílere". Baráth Miklós azt mondta: Tóth Viktor kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Őrült sebességgel olvadnak a gleccserek, de találtak valamit, ami lassíthatja ezt

Őrült sebességgel olvadnak a gleccserek, de találtak valamit, ami lassíthatja ezt

Tállai az adómentes pálinkafőzésről: Létkérdés a nép hagyományainak megtartása

Tállai az adómentes pálinkafőzésről: Létkérdés a nép hagyományainak megtartása

Magyar tervező máris kabriót csinált a Toyota háromhengeres „izomautójából”

Magyar tervező máris kabriót csinált a Toyota háromhengeres „izomautójából”

Ködös, párás időnk lesz

Ködös, párás időnk lesz

Minden második magyarnak rossz a szeme

Minden második magyarnak rossz a szeme