szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Századvég és a Forsense 2008. szeptember 15-23. között végzett országos közvélemény-kutatásában egyes tipikus politikusi tulajdonságokra vonatkozó kérdések segítségével vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. 2008 szeptemberében a hitelesség, az emberek problémáira való odafigyelés és az érthetőség dimenziójában látható a legszámottevőbb különbség Orbán Viktor javára.

A Századvég és a Forsense félévente rendszeresen végzett felmérésének célja azoknak a jellemvonásoknak a meghatározása, melyeket a választók a két politikusra nézve jellemzőnek tartanak.

Az egyik legfontosabb megállapítás megegyezik a félévvel ezelőtti kutatás kijelentésével: egyetlen olyan jellemvonás sincs, melyet a megkérdezettek egyértelműen jellemzőbbnek tartottak volna Gyurcsány Ferencre, mint Orbán Viktorra. Nyolc esetben egyértelműen - 3 százalékpontot meghaladóan - nagyobb arányban tartották a volt miniszterelnökre nézve jellemzőbbnek az adott tulajdonságot, mint Gyurcsány Ferencre.

Ezek közül kiemelkedik az emberek problémáira való odafigyelés (16 százalékponttal többen említették Orbán Viktort), az érthetőség, valamint a hitelesség (13 illetve 11 százalékpont a különbség). Jelentős eltérést tapasztalni még a megbízhatóság, tisztességesség, őszinteség, rugalmasság, valamint a jó megjelenés terén. A többi kilenc vonás esetében +/-3 százalékpont közötti az eltérés, ami nem haladja meg a mintavételből fakadó becslési hiba mértékét. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt félév folyamán a miniszterelnök három esetben jelentősen csökkenteni tudta a különbséget a közös megoldások keresése (11 százalék), az emberek problémáira való odafigyelés (9 százalék) és a tisztességesség (9 százalék) esetében.
Ha külön-külön vizsgáljuk a két politikus imázsprofiljának változását, akkor azt tapasztaljuk, hogy Gyurcsány Ferenc különösen a közös megoldások keresése terén szerzett érdemeket magának, de idén márciushoz képest többen tartják megfontoltabbnak, rugalmasabbnak, felkészültebbnek és az emberek problémáira odafigyelőbbnek is.

Orbán Viktor esetében 3 százalékpontot meghaladó mértékű csökkenést tapasztalunk a tisztességesség és a megbízhatóság (-6 százalékpont), a hitelesség és az emberek problémáira odafigyelés (-5 százalékpont), valamint a felkészültség, rugalmasság, tapasztaltság, megfontoltság és őszinteség (-4 százalékpont) terén. A volt kormányfő esetében is egyetlen olyan tulajdonságról tudunk beszámolni, ahol az általános trenddel ellentétes, azaz enyhén emelkedő említésarányról számolhatunk be, ez az újító szelleműség (+2 százalékpont).

A két politikus mutatóinak ellentétes irányú változása gyakorlatilag kioltja egymást. Ezzel együtt van három olyan vonás, melyre nézve említésszámaik együttesen csökkenést mutatnak, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben nőtt az „egyikre sem jellemző” válaszok aránya, azaz a két vezető politikus együttes elutasítása. A három vonás: hosszú távra gondolkodás, megbízhatóság és tisztességesség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére