szerző:
MTI

A Levegő Munkacsoport (LM) környezetvédelmi, gazdaságossági és kulturális örökségvédelmi szempontból is aggályosnak tartja a Magyar Nemzeti Múzeum kertje alá tervezett 69 férőhelyes mélygarázs tervét.

Bendik Gábor, az LM jogásza a tervezett beruházás helyszínén elmondta: a mélygarázs megvalósulása esetén a Múzeumkert Bródy Sándor utcai részéről teljesen eltűnne az ott található mintegy harminc, többségében rendkívül értékes fa. Az épület fölé ráadásul csupán 80 centiméteres földtakaró kerülhet, amely nem teszi lehetővé 1-2 méternél magasabb növények telepítését.

A Levegő Csoport jogásza a Múzeumkertbe tervezett mélygarázs ötletét gazdasági szempontból is elhibázottnak nevezte, mivel elmondása szerint a kert szomszédságában található Pollack Mihály téri, több mint 400 férőhelyes mélygarázs általában csúcsidőben is csupán 50 százalék körüli kihasználtsággal működik. Az autóhasználatot ösztönző építkezés ellen szól, hogy a múzeum környéke Budapest egyik tömegközlekedéssel legjobban megközelíthető pontján valósulna meg.

Schnier Mária, a civil szervezet elnökhelyettese szerint a műemléki területek építési hatóságának számító Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nagy hibát követett el azzal, hogy nem győződött meg pontosan a településrendezési eljárás megtörténtéről. Elmondása szerint az elvi építési engedély kiadásához külön szabályozási tervnek kellett volna készülnie a Magyar Nemzeti Múzeum egész területére, ami azonban elmaradt. Egy esetleges tereprendezés az egész Múzeumkert zöldterületének károsodását vonná magával – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Schnier megjegyezte, hogy értesüléseik szerint a tervezett mélygarázs egyik beruházója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) lenne, amit teljes mértékben elfogadhatatlannak tartanak.

Az LM 2007. január 4-én nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Magyar Nemzeti Múzeum által megrendelt mélygarázs tervezete ellen, miután a KÖH elnöke elutasította a hatósághoz benyújtott fellebbezésüket. Bendik Gábor reméli, hogy már a következő, 2008. október 31-i tartott tárgyaláson megszülethet a számukra kedvező ítélet, amellyel új eljárásra utasíthatják a hatóságot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nyomozás hűtlen kezelés miatt a mélygarázs-ügyben

Hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a József nádor téri mélygarázs ügyében hétfőn - mondta el az NNI szóvivője. Közben nyilatkozatok futottak be az MTI-hez volt és jelenlegi polgármesterektől

MTI Itthon

Nem kapott építési engedélyt a Nagymező utcai mélygarázs

Nem adott építési engedélyt a terézvárosi Nagymező utcai mélygarázs megépítésére a XIII. kerületi építési hatóság - közölte a Védegylet szerdán, a döntés tényét megerősítette a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense.

MTI Kult

Kétszáz ezüstpénzt találtak egy épülő mélygarázs helyén

Értékes leletek, egyebek mellett római kori falfreskótöredék, kőbe faragott sas és kétszáz középkori ezüstpénz is található a több ezer tárgyi emlék között, amelyek az elmúlt öt hónapban kerültek elő Pécsett, a Kossuth téri mélygarázs építését megelőző régészeti kutatások során - közölte az ásatást vezető régész a baranyai megyeszékhelyen szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei

Teniszcsillag, hajléktalan, börtöntöltelék: az EP-választás legfurcsább jelöltjei