szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Levegő Munkacsoport (LM) környezetvédelmi, gazdaságossági és kulturális örökségvédelmi szempontból is aggályosnak tartja a Magyar Nemzeti Múzeum kertje alá tervezett 69 férőhelyes mélygarázs tervét.

Bendik Gábor, az LM jogásza a tervezett beruházás helyszínén elmondta: a mélygarázs megvalósulása esetén a Múzeumkert Bródy Sándor utcai részéről teljesen eltűnne az ott található mintegy harminc, többségében rendkívül értékes fa. Az épület fölé ráadásul csupán 80 centiméteres földtakaró kerülhet, amely nem teszi lehetővé 1-2 méternél magasabb növények telepítését.

A Levegő Csoport jogásza a Múzeumkertbe tervezett mélygarázs ötletét gazdasági szempontból is elhibázottnak nevezte, mivel elmondása szerint a kert szomszédságában található Pollack Mihály téri, több mint 400 férőhelyes mélygarázs általában csúcsidőben is csupán 50 százalék körüli kihasználtsággal működik. Az autóhasználatot ösztönző építkezés ellen szól, hogy a múzeum környéke Budapest egyik tömegközlekedéssel legjobban megközelíthető pontján valósulna meg.

Schnier Mária, a civil szervezet elnökhelyettese szerint a műemléki területek építési hatóságának számító Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nagy hibát követett el azzal, hogy nem győződött meg pontosan a településrendezési eljárás megtörténtéről. Elmondása szerint az elvi építési engedély kiadásához külön szabályozási tervnek kellett volna készülnie a Magyar Nemzeti Múzeum egész területére, ami azonban elmaradt. Egy esetleges tereprendezés az egész Múzeumkert zöldterületének károsodását vonná magával – hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Schnier megjegyezte, hogy értesüléseik szerint a tervezett mélygarázs egyik beruházója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) lenne, amit teljes mértékben elfogadhatatlannak tartanak.

Az LM 2007. január 4-én nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet a Magyar Nemzeti Múzeum által megrendelt mélygarázs tervezete ellen, miután a KÖH elnöke elutasította a hatósághoz benyújtott fellebbezésüket. Bendik Gábor reméli, hogy már a következő, 2008. október 31-i tartott tárgyaláson megszülethet a számukra kedvező ítélet, amellyel új eljárásra utasíthatják a hatóságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nyomozás hűtlen kezelés miatt a mélygarázs-ügyben

Hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a József nádor téri mélygarázs ügyében hétfőn - mondta el az NNI szóvivője. Közben nyilatkozatok futottak be az MTI-hez volt és jelenlegi polgármesterektől

MTI Itthon

Nem kapott építési engedélyt a Nagymező utcai mélygarázs

Nem adott építési engedélyt a terézvárosi Nagymező utcai mélygarázs megépítésére a XIII. kerületi építési hatóság - közölte a Védegylet szerdán, a döntés tényét megerősítette a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense.

MTI Kult

Kétszáz ezüstpénzt találtak egy épülő mélygarázs helyén

Értékes leletek, egyebek mellett római kori falfreskótöredék, kőbe faragott sas és kétszáz középkori ezüstpénz is található a több ezer tárgyi emlék között, amelyek az elmúlt öt hónapban kerültek elő Pécsett, a Kossuth téri mélygarázs építését megelőző régészeti kutatások során - közölte az ásatást vezető régész a baranyai megyeszékhelyen szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Nagyot esett a kiskereskedelem tavasszal, csak mostanra érte el a tavalyi szintet

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös