szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már jövőre 1,2 milliárd forintból gazdálkodhatna az MSZP-MDF közös közpénzügyi módosító javaslatában szereplő költségvetési hivatal, amely mellett működne a fideszes kezdeményezésű háromfős költségvetési tanács is, ennek tagjai viszont díjazás nélkül látnák el munkájukat.

Az MSZP és az MDF pénteken nyújtott be közös módosító javaslatcsomagot az SZDSZ költségvetési kiadási plafontörvényéhez: a két frakció a módosító indítványban azt is kezdeményezi, hogy egyszerre hozzák létre a Fidesz által javasolt költségvetési tanácsot és a közpénzügyi törvénycsomagban szereplő költségvetési hivatalt.

A költségvetési hivatal    autonóm államigazgatási, központi költségvetési szervként működne. A hivatal működésének költségeit jövőre a költségvetés általános tartalékának terhére kellene biztosítani, ami 1,2 milliárd forint lenne. A hivatal feladatkörébe tartozna többek között a makrogazdasági előrejelzések, a költségvetési adatokra vonatkozóan technikai kivetítés, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlások megfogalmazása. 

A szervezet ezek mellett megbecsülné, hogy az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslatoknak és módosító indítványoknak milyen költségvetési hatása vannak.

A hivatal elnökét hatéves időtartamra az Országgyűlés elnökének javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki, és a hivatal működését az első elnök kinevezésével kezdené meg. A szervezet első embere a miniszteri illetmény 150 százalékának megfelelő fizetést vehetne fel.

Ezzel szemben a fideszes javaslatra létrehozandó költségvetési tanács három tagja tisztségét díjazás nélkül látná el, a testület működéséhez szükséges technikai feltételeket az Országgyűlés Hivatala biztosítaná.

Az MSZP-MDF javaslat szerint a költségvetési tanács egy-egy tagját a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a miniszterelnök jelölné, és ennek alapján az Országgyűlés három évre választaná meg őket.

Ezzel szemben a Fidesz eredeti javaslatában - amelyet még 2006 májusában nyújtottak be - az szerepel, hogy a költségvetési tanács elnöke a Magyar Nemzeti Bank elnöke, tagja az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, a köztársasági elnök által felkért kiemelkedő tudású elméleti közgazdász.

A Fidesz nagyobb hatáskört adott volna a testületnek, hiszen a javaslatban előírta, hogy az Országgyűlésben csak olyan költségvetési törvényjavaslat tárgyalása kezdhető meg, amelyet a költségvetési tanács hitelesnek, valósnak nyilvánított és végrehajthatóságát is reálisnak tartja.

A közös MSZP-MDF javaslat szerint viszont a költségvetési tanács csak véleményezné a kormány költségvetési politikájának irányait, és erről javaslatot is tehetne az Országgyűlésnek.

A két szervezet közötti együttműködésről a javaslat azt írja, hogy a költségvetési hivatal "segíti" a költségvetési tanács tevékenységét.

A Fidesz a költségvetési hivatalról még tavaly ősszel úgy nyilatkozott, hogy a kormány által javasolt formában nem támogatja, mert pazarlónak tartja a működését, és szerinte valójában nem vállal felelősséget a költségvetési gazdálkodásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

Koronavírus: a madridi autonóm tartomány több zónájában tüntettek a korlátozások miatt

Koronavírus: a madridi autonóm tartomány több zónájában tüntettek a korlátozások miatt

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében

Újabb embert tartóztattak le a miskolci gyilkosság ügyében