szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Népszabadság úgy tudja, hogy vádalkut készítenek elő az erzsébetvárosi ingatlanpanamák ügyében Nagy György vállalkozóval, akit novemberben őrizetbe vettek, majd egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek.

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint ez vezethetett ahhoz, hogy kedden őrizetbe vették Gál Györgyöt, Erzsébetváros önkormányzata gazdasági bizottságának szabad demokrata elnökét, akit milliárdos károkozással gyanúsítanak. A Központi Nyomozó Főügyészség nyolc önkormányzati bérház eladása ügyében nyomoz. A gyanú szerint strómanok és offshore cégek révén sokan jól jártak a házeladásokkal, de az önkormányzat nem.

A cikk, amely részletesen ismerteti az ügyet, úgy tudja, Nagy élettársa, Szijjártó Piroska az ügyben részletes feltáró vallomást tett, hasonlóan két - az offshore cégek kézbesítési megbízottjaként szereplő - ügyvédhez. A lap hivatkozik az Indexre, amely szerint Nagy György az egyik vitatott ingatlanhasznosításban szerepet játszó Király utca 15. lakóinak üzlettársként mutatta be Garabics Károly korábbi erzsébetvárosi fideszes képviselőt. A Király utca 25., 27. és 29. bontásáról szóló vitában pedig feltűnt beruházóként egy olyan cég, amelynek tulajdonosa a Fidesz-kormány idején párizsi nagykövetnek kinevezett Kékessy Dezső fia.

A Népszabadság szerint figyelemre méltó az is, hogy a kedden őrizetbe vett Gál György vezette bizottság tavaly - az akkor még Deutsch Tamás által irányított - helyi Fidesz-frakciónak jelképesnek mondható áron, négyzetméterenként alig több mint százezer forintért engedte megvenni a Klauzál téri, 276 négyzetméter alapterületű, valójában a galériával együtt félezer négyzetméteres pártiroda-helyiséget, a 30 milliós vételárat az ellenzéki párt harminc év alatt törlesztheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Portré: Garabits Károly, a Fidesz új erzsébetvárosi alelnöke

"Tizenhat évesen még egy ágyban aludtam a bátyámmal. Fürdőszobánk sem volt, a WC pedig kint a folyosón" - rettent el az őt és négy testvérét egyedül nevelő mama szocializmusbeli nyomorának dimenzióival az átigazolásával még egyes fideszeseket is meglepő, egykor MSZP-támogatott 50 éves önkormányzati képviselő.

Vélemény

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?

A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek. Közben Hunvald György, a kerület polgármestere mossa kezeit: a történelmi városrész rehabilitációjára nincs pénz. Más kerületekben hasonló metódussal folyik az önkormányzati ingatlanok dobra verése. Kormány, ellenzék egyaránt hallgat.

MTI Gazdaság

Ismét tüntetnek a VII. kerületben a házbontások ellen

Ismét tiltakozó megmozdulást szervez az ÓVÁS! Egyesület a Dob utca 27. szám alatt álló ház lerombolása ellen július 18-án, kedden délután 4 órakor. A régi pesti zsidónegyedben lévő, közel 150 éves épületet ezúttal nem a befektetők, hanem a VII. kerületi önkormányzat akarja lebontani, helyére pedig egy ötemeletes ingatlant építene.

hvg.hu Itthon

Őrizetbe vették a VII. kerületi SZDSZ-frakcióvezetőjét

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség ma délelőtt Gál Györgyöt, a VII. kerületi SZDSZ frakcióvezetőjét, az önkormányzat képviselő-testülete gazdasági bizottságának elnökét a Király utcai ingatlanbotrány kapcsán – tudta meg a hvg.hu. Valószínűleg azért, mert ő terjesztette elő azoknak az ingatlanoknak az értékesítésére irányuló javaslatot, amelyek kapcsán felmerült a hűtlen kezelés gyanúja. A nyomozó főügyészség szóvivője, Fazekas Géza megerősítette, egy személyt valóban őrizetbe vettek.

Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

MTI Itthon

Szigorúbb építészeti szabályozás a VII. kerületben

Kerületi, fővárosi, állami, uniós és vállalkozói forrásokból folytatódik a VII. kerületi épületek és a közterületek megújítása, hogy a térség ismét pezsgő életű, kulturális és kereskedelmi központja legyen Budapestnek.

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt