szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök vezetésével, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök részvételével szerdán ülésezett a Szent Korona Testület.

A testület. Kupaktanács
© MTI - Beliczay László
A testület elnöki tisztét betöltő államfő mellett az ülésen részt vettek a testület tagjai: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Kaposváry Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A Sándor-palotában tartott ülésén a testület áttekintette a Szent Koronára és a koronázási ékszerekre vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatos aktuális kérdéseket - írta közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A Szent Korona Testületet a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló, 1999 decemberében elfogadott törvény hozta létre. Tagjai jogosultak dönteni a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények őrzési helyéről, ha annak szükségessége felvetődik.

A törvény szerint a testület ellenőrzi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények megóvására vonatkozó előírások folyamatos megtartását. A Szent Korona Testület ad hozzájárulást a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények tudományos vizsgálatához, illetve hiteles másolat készítéséhez. A testület legutóbb tavaly december elején ülésezett. Akkor megállapították, hogy nem teljesültek azok a célok, amelyeket egy 2006-os kormányhatározat, illetve a Szent Korona Testület 2006-os ülése tűzött ki.

A kormány 2006. november 20-i határozata alapján a kulturális és az igazságügyi miniszternek 2007. március 31-ig felül kellett volna vizsgálni a Szent Koronára és a hozzá tartozó jelvényekre vonatkozó hatályos jogszabályokat, és szükség esetén intézkedési javaslatokat tenni a kormánynak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

"A Szent Korona-tanra nem építhető köztársaság"

Sokan aszerint emlékeznek '56-ra, hogy minek van éppen piaca - jelentette ki a HVG-nek az Országgyűlés korelnöke, a 84 éves Horváth János fiataldemokrata képviselő, aki az utolsó élő kapocs a T. Házban a második és a harmadik köztársaság parlamentje között.