szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség állományában nincs előítélet a romákkal szemben, nem különböztetik meg őket hátrányosan, viszont a rendőrséget a cigánysággal szembeni előítéletességgel vádoló vélemények maguk sem előítéletmentesek - olvasható Bencze József országos rendőrfőkapitány Kállai Ernő kisebbségvédelmi ombudsmannak írt, hétfőn közreadott levelében.

Mint a levélben írta, a rendőrségi munkahelyek légkörét olyanná szeretnék formálni, amely nagyban hozzájárulhat a kisebbségek, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportból származók és a nők problémáinak megoldásához, beilleszkedésük megkönnyítéséhez, megfelelő arányú képviseletük szervezeten belüli biztosításához.

Ugyancsak indokoltnak tartotta Bencze József az esélyegyenlőségi terv elkészítését, a rendőrség humánerőforrás-stratégiájába beépítve. Ezen belül tervezik egy belső adatbank felállítását, amelyben szerepelnek azok a munkatársak, akik kiemelten érdeklődnek az esélyegyenlőségi kérdések iránt. Ennek érdekében őket rendszeres továbbképzésre kell küldeni, de az iskolai rendszerű szakképzés és a felsőoktatás rendszerébe is nagyobb hangsúllyal kell beépíteni ezt a témát - jegyezte meg.

Ugyanígy a középiskolákban és a felsőoktatásban a rendőrség támogatja majd a cigány származású fiatalok rendőrré válásához szükséges tanulmányokat. A rendőrfőkapitány ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) között új együttműködési megállapodás körvonalazódik, melynek keretében a cigányok rendőrségbe való felvétele is szóba kerül.

A rendőrség állományába való felvételhez azonban elengedhetetlen a pályázó előéletének, életvitelének vizsgálata a biztonsági kockázatok minimálisra csökkentése érdekében, emiatt a kisebbségek iránti pozitív megkülönböztetésnek törvényi akadályai vannak - folytatta.

Bencze József arra is utalt a police.hu-n közzétett írásában, hogy a roma sajtó képviselői sajtótájékoztatóikra minden alkalommal kapnak meghívót, részesülnek a sajtóközleményekből, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság médialistáján szinte valamennyi roma sajtószerkesztőség elérhetősége szerepel.

A rendőr altábornagy levelében kifejtette: szükségesnek tartja, hogy az előállítottak megfelelő tájékoztatást kapjanak azokról a jogvédő szervezetekről, amelyekhez a fogva tartással összefüggő esetleges panaszaikkal fordulhatnak.

Megemlítette, hogy például Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében szinte nem is voltak romákat érintő rendőri intézkedések, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentős számban voltak ilyenek, mert utóbbi térségekben növekedett a szegénység mélyülésével együtt járó megélhetési bűnözés, amelyben sok roma vesz részt. Igazoltatásaik között azért van sok cigány, mert rájuk jellemző, hogy éjszakánként csoportosan közlekednek, ami előidézi a rendőri intézkedést, ám ennek oka nem a kisebbséghez tartozásuk. Ugyancsak jellemző rájuk a családok és a szomszédok közötti viták kialakulása, amelyeknél sok esetben szintén rendőri segítséget kell nyújtani - érvelt.

Bencze József azért írt Kállai Ernőnek levelet, mert a kisebbségi ombudsman november 11-én tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a rendőrségnek is részt kell vennie a diszkrimináció elleni küzdelemben, amelynek meg kell nyilvánulnia az alkalmazottak felvételében, a munkahelyi előmenetelben, az etnikai arányt pedig javítani kell a rendőrségen belül. Akkor elhangzott: "úgy tűnik, mintha a rendőrség cigánysággal való kapcsolattartása kizárólag a bűnmegelőzésre szorítkozna". Ugyancsak megjegyezte, hogy a rendőri előállítások alkalmat adhatnak az etnikai alapú intézkedésekre, valamint arról is szólt, hogy több roma és nő munkatársat kellene felvenni a rendőrségbe.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bencze egy-egy millióval megtoldotta a nyomravezetői díjakat

Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön meghatározta, hogy a nagycsécsi és pécsi támadásokon kívül - ahol 10-10 millió forintos díjat tűztek ki a nyomravezetőnek - abban a tizennégy, romák elleni támadás esetében is 1-1 millió forintot ajánljon fel az illetékes rendőr-főkapitányság, ahol nem történt személyi sérülés, csak kimondottan támadás. A rendőrfőkapitány erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt, csütörtök este.

Itthon

Cigányok igazoltatása: pótcselekvés bűnmegelőzés ürügyén

Roma megfigyelőkkel együtt igazoltattak a rendőrök fél éven át három magyar városban. Kiderült, hogy a rendőrök háromszor annyi cigány járókelőtől kérik el a személyit, mint nem romától. A rendőrök hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján inkább tűnik pótcselekvésnek az igazoltatási rögeszme. Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével beszélgettünk a hazai gyakorlatról és arról, hogy miért igazoltatnak évi kétmilliószor Magyarországon.

hvg.hu Itthon

Bencze: nem a gyanúba kevert fiatalok gyilkoltak Kiskunlacházán

Nem igaz, hogy borzalmasan romlott a közbiztonság az országban – mondta a hvg.hu-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány a Fidesz politikusainak kijelentéseire reagálva. Viszont a feszültségek csillapítására megerősítik a körzeti megbízotti szolgálatot, új bevetési egységet hoznak létre és további rendőröket vezényelnek az utcákra. A főkapitány cáfolta, hogy a hírbe hozott három roma fiatal lett volna a kiskunlacházi gyilkosság elkövetője.

Rengeteg esőre, viharokra figyelmeztet a meteorológia

Rengeteg esőre, viharokra figyelmeztet a meteorológia

Tartalmi hibák miatt visszadobták a Lánchíd-tendert

Tartalmi hibák miatt visszadobták a Lánchíd-tendert

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt