szerző:
MTI

A rendőrség állományában nincs előítélet a romákkal szemben, nem különböztetik meg őket hátrányosan, viszont a rendőrséget a cigánysággal szembeni előítéletességgel vádoló vélemények maguk sem előítéletmentesek - olvasható Bencze József országos rendőrfőkapitány Kállai Ernő kisebbségvédelmi ombudsmannak írt, hétfőn közreadott levelében.

Mint a levélben írta, a rendőrségi munkahelyek légkörét olyanná szeretnék formálni, amely nagyban hozzájárulhat a kisebbségek, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportból származók és a nők problémáinak megoldásához, beilleszkedésük megkönnyítéséhez, megfelelő arányú képviseletük szervezeten belüli biztosításához.

Ugyancsak indokoltnak tartotta Bencze József az esélyegyenlőségi terv elkészítését, a rendőrség humánerőforrás-stratégiájába beépítve. Ezen belül tervezik egy belső adatbank felállítását, amelyben szerepelnek azok a munkatársak, akik kiemelten érdeklődnek az esélyegyenlőségi kérdések iránt. Ennek érdekében őket rendszeres továbbképzésre kell küldeni, de az iskolai rendszerű szakképzés és a felsőoktatás rendszerébe is nagyobb hangsúllyal kell beépíteni ezt a témát - jegyezte meg.

Ugyanígy a középiskolákban és a felsőoktatásban a rendőrség támogatja majd a cigány származású fiatalok rendőrré válásához szükséges tanulmányokat. A rendőrfőkapitány ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) között új együttműködési megállapodás körvonalazódik, melynek keretében a cigányok rendőrségbe való felvétele is szóba kerül.

A rendőrség állományába való felvételhez azonban elengedhetetlen a pályázó előéletének, életvitelének vizsgálata a biztonsági kockázatok minimálisra csökkentése érdekében, emiatt a kisebbségek iránti pozitív megkülönböztetésnek törvényi akadályai vannak - folytatta.

Bencze József arra is utalt a police.hu-n közzétett írásában, hogy a roma sajtó képviselői sajtótájékoztatóikra minden alkalommal kapnak meghívót, részesülnek a sajtóközleményekből, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság médialistáján szinte valamennyi roma sajtószerkesztőség elérhetősége szerepel.

A rendőr altábornagy levelében kifejtette: szükségesnek tartja, hogy az előállítottak megfelelő tájékoztatást kapjanak azokról a jogvédő szervezetekről, amelyekhez a fogva tartással összefüggő esetleges panaszaikkal fordulhatnak.

Megemlítette, hogy például Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében szinte nem is voltak romákat érintő rendőri intézkedések, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentős számban voltak ilyenek, mert utóbbi térségekben növekedett a szegénység mélyülésével együtt járó megélhetési bűnözés, amelyben sok roma vesz részt. Igazoltatásaik között azért van sok cigány, mert rájuk jellemző, hogy éjszakánként csoportosan közlekednek, ami előidézi a rendőri intézkedést, ám ennek oka nem a kisebbséghez tartozásuk. Ugyancsak jellemző rájuk a családok és a szomszédok közötti viták kialakulása, amelyeknél sok esetben szintén rendőri segítséget kell nyújtani - érvelt.

Bencze József azért írt Kállai Ernőnek levelet, mert a kisebbségi ombudsman november 11-én tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a rendőrségnek is részt kell vennie a diszkrimináció elleni küzdelemben, amelynek meg kell nyilvánulnia az alkalmazottak felvételében, a munkahelyi előmenetelben, az etnikai arányt pedig javítani kell a rendőrségen belül. Akkor elhangzott: "úgy tűnik, mintha a rendőrség cigánysággal való kapcsolattartása kizárólag a bűnmegelőzésre szorítkozna". Ugyancsak megjegyezte, hogy a rendőri előállítások alkalmat adhatnak az etnikai alapú intézkedésekre, valamint arról is szólt, hogy több roma és nő munkatársat kellene felvenni a rendőrségbe.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Bencze egy-egy millióval megtoldotta a nyomravezetői díjakat

Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön meghatározta, hogy a nagycsécsi és pécsi támadásokon kívül - ahol 10-10 millió forintos díjat tűztek ki a nyomravezetőnek - abban a tizennégy, romák elleni támadás esetében is 1-1 millió forintot ajánljon fel az illetékes rendőr-főkapitányság, ahol nem történt személyi sérülés, csak kimondottan támadás. A rendőrfőkapitány erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt, csütörtök este.

Itthon

Cigányok igazoltatása: pótcselekvés bűnmegelőzés ürügyén

Roma megfigyelőkkel együtt igazoltattak a rendőrök fél éven át három magyar városban. Kiderült, hogy a rendőrök háromszor annyi cigány járókelőtől kérik el a személyit, mint nem romától. A rendőrök hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján inkább tűnik pótcselekvésnek az igazoltatási rögeszme. Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével beszélgettünk a hazai gyakorlatról és arról, hogy miért igazoltatnak évi kétmilliószor Magyarországon.

hvg.hu Itthon

Bencze: nem a gyanúba kevert fiatalok gyilkoltak Kiskunlacházán

Nem igaz, hogy borzalmasan romlott a közbiztonság az országban – mondta a hvg.hu-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány a Fidesz politikusainak kijelentéseire reagálva. Viszont a feszültségek csillapítására megerősítik a körzeti megbízotti szolgálatot, új bevetési egységet hoznak létre és további rendőröket vezényelnek az utcákra. A főkapitány cáfolta, hogy a hírbe hozott három roma fiatal lett volna a kiskunlacházi gyilkosság elkövetője.

Nekivetkőzhetünk, igazi tavaszi időjárást ígérnek péntekre

Nekivetkőzhetünk, igazi tavaszi időjárást ígérnek péntekre

Videó: Deutsch így magyarázta a Fidesz felfüggesztését

Videó: Deutsch így magyarázta a Fidesz felfüggesztését

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Merész manőver: robbantásra készülnek a japánok a száguldó aszteroidán

Merész manőver: robbantásra készülnek a japánok a száguldó aszteroidán

90-es szakaszon 173 km/h-val száguldott Kisbéren ez a motoros

90-es szakaszon 173 km/h-val száguldott Kisbéren ez a motoros