szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fokozódhat a jégzajlás a Tiszán a hét közepétől várható esőzés miatt, ezért a vízügyi szolgálat készenlétbe helyezte a jégtörő hajókat és bizonyos szakaszokon elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint kisebb megszakításokkal a Tisza teljes hosszán összefüggő a jégtakaró, amelynek vastagsága négy és húsz centiméter között változik. Az esőzés elindíthat egy kisebb árhullámot, amely feltörheti a beállt jeget. A zajló jég a szűk kanyarulatokban, a hidaknál és a zátonyoknál feltorlódhat, és jégtorlaszt, jégdugót alakíthat ki, amely elzárhatja a víz útját, és ezzel növelheti a jeges árvíz kialakulásának a veszélyét - írták.
   
Jégvédelmi készültséget a közlés szerint a tiszalöki és a kiskörei vízlépcsők környezetében, a köztük levő folyószakaszon, valamint a Tisza és a Maros folyó szomszédos országokkal közös érdekű szakaszain rendelt el a minisztérium alá tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs. Az elsőfokú jégvédekezési készültség elsősorban fokozott figyelőszolgálatot jelent, hogy szükség esetén a jégtörőhajók időben elindulhassanak.
   
A jégtörő hajók Kiskörén, Tiszadobon, Tiszalök felvizén és Tokajban állnak készenlétben, de a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság jégtörő kisgéphajóit is felkészítették az esetleges bevetésre. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Életveszélyes a jégre menni Szabolcsban

Befagytak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók, a jégre menni azonban életveszélyes - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője.

MTI Itthon

Veszélyes a balatoni jégtúra

A Balatonon a siófoki obszervatóriumnál 12-16 centiméteres a jég vastagsága, mégsem tanácsos a két part közötti kirándulásokat tenni.