szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő kormány egyik első és legfontosabb dolga lesz pontos leltárt készíteni az állami vagyonról - mondta kérdésre válaszolva Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus véleményét arról kérdezték, hogy állítólag nem készült vagyonregiszter, amikor az állami vagyonkezelő cégeket összevonták. Varga Mihály azt mondta: átgondolatlan és előkészítetlen volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő létrehozása, és elhibázott volt az is, hogy ez leltár nélkül történt.
   
Szerinte a következő kormány egyik első és legfontosabb dolga lesz ennek a leltárnak az elkészítése, így azonnali lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az állami vagyonról pontos és világos képe legyen a kormánynak, az állami intézményeknek és az állampolgároknak is.
   
"Ha valaki megkérdezi az utcán, hogy mekkora vagyon van ma a magyar állam birtokában, akkor arra lehessen egy egyértelmű és világos választ adni. A következő kormánynak ezt a cél kell kitűznie" - mondta Varga Mihály.
   
Utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hosszú idő mondja, hogy a magyar állam képtelen elszámolni az állami körbe tartozó vagyonnal. Varga Mihály elgondolkodtatónak nevezte az elmúlt évek privatizációs lépéseit is, amikor több tíz- vagy százmilliárdos állami vagyont értékesítettek. Szerinte kérdés, hogy vajon ezek a privatizációk mennyire voltak megalapozottak, és került-e ebbe a körbe olyan állami vagyonelem, amelynek a létezéséről nem is tudtak.
   
Az ÁSZ jelentései nyomán indult, privatizációs ügyletekkel kapcsolatos nyomozásokról azt mondta: ezek azt jelzik, hogy a privatizációt egyesek a visszaélések és az egyéni meggazdagodás terepének tekintették.
   
Az Állami Számvevőszék megállapításai alapján áprilisban indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., a Mol Rt., a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Lóversenyfogadást szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban. 
   
A Fidesz ennek kapcsán arra szólította fel a kormányt, hogy a vizsgálatok befejeződéséig állítson le minden privatizációs eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hogyan kezelik az állami vagyont?

A most először felmért teljes kincstári vagyon értéke 3600-3700 milliárd forint közé esik, ehhez járul az ÁPV-nél lévő, 650-700 milliárd forintra becsült vállalkozói vagyon - jelentette be Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója.

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

Vezess.hu: Az autószervizek nyitva maradhatnak

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött