szerző:
MTI

Megegyezett az MSZP és a Jobbik a bizottsági elnöki és alelnöki posztokban: a szocialistáké lett a számvevőszéki, költségvetési bizottság elnöki posztja, a Jobbik vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot.

Az alakuló ülést előkészítő kedd délutáni egyeztetésre az MSZP ajánlattal érkezett. Mesterházy Attila bejelentette: lemondanak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, azt átengedik a Jobbiknak; cserébe kérik a számvevőszéki és költségvetési bizottság vezetését, és a délelőtti tárgyalási fordulóban jelzett foglalkoztatási, valamint a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját.

A Jobbik elfogadta az MSZP javaslatát, és azt is, hogy az MSZP alelnöki szinten vegyen részt a mezőgazdasági, valamint a mentelmi bizottságban. A megállapodás szerint a Jobbik adja az alelnököt az alkotmányügyi, valamint az önkormányzati bizottságban. Az MSZP 3, a Jobbik 2, az LMP 1 bizottsági elnököt ad, ez az arány az alelnököket illetően pedig 6:6:4.

Vona Gábor fekete mellényben jelenik meg

Ki a legerősebb?
A parlamenti bizottságoknak – bár elosztásuk hatalmi osztozkodásnak s pozícióhalmozásnak tűnhet – hagyományosan a szakmai viták lebonyolítása a céljuk. Annak pedig egyszerre van szimbolikus és stratégiai jelentősége, hogy mely testületeket melyik ellenzéki pártnak engedik át. Ha többre kiváncsi, kattintson!

Vona Gábor fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az alakuló ülésen. Ezt a Jobbik elnöke jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP elnökének kérdésére válaszolva a pártok keddi egyeztetésén. Lendvai Ildikó azt kérdezte: az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e a Jobbik korábbi szándékát és az Országgyűlésben olyan öltözetben jelenik-e meg, amely nem egyezik a teljes közvélemény egyetértésével?

Vona Gábor, a Jobbik elnökre erre úgy reagált: köszöni az aggódó szavakat az öltözködési stílusért, ő maga fekete mellényben, fehér ingben jelenik meg az ülésen. Az MTI-nek elmondta: a frakcióból csak ő viseli majd ezt az öltözetet, amelyet mindenki annak nevez, aminek akar. Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt is bejelentette: pénteken körbeállják a Szent Koronát és ott is elmondják a parlamenti esküjüket.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: minden képviselőnek az az érdeke, hogy a magyar Országgyűlés megalakulása a Magyar Köztársaság közjogi hagyományaihoz méltó módon történjen meg. Felhívta a figyelmet, az Országgyűlést nem Schmitt Pál és nem a Fidesz hívja össze, hanem a köztársasági elnök. Az államfő lesz az, aki először szót kap majd az új Országgyűlésben - rögzítette.

Különvélemény a megállapodáshoz

Az MSZP különvéleménnyel látja el az Országgyűlés megalakulásához kapcsolódó politikai megállapodást - jelentette be Mesterházy Attila kedden, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő egyeztetés után. A frakcióvezető újságíróknak azt mondta: ezzel jelezni akarják, hogy szerintük az ellenzéki jogosítványokat a frakciókhoz kellett volna kötni és módosítani a házszabály a vizsgálóbizottságokra, a politikai vitanapra, illetve a módosító indítványokra vonatkozó szabályait. Hozzátette: fenntartják a különvéleményüket a külügyi bizottság elnöki posztjával kapcsolatban is, miszerint a hagyományok alapján ezt a testületet ellenzéki politikusnak kellene vezetnie.

Mesterházy Attila a véleménykülönbségek közé sorolta azt is, kinek a feladata eljárni amiatt, hogy a Jobbik gárdaegyenruhára emlékeztető öltözetben vesz részt az alakuló ülésen. A Fidesz frakcióvezetője elugrott a felelősség elől és a köztársasági elnökre mutogat - fogalmazott. Az MSZP azzal sem ért egyet, hogy a jobbikosok esküt tegyenek a koronánál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: "adnék még egy esélyt az MSZP-nek"

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - olvasható a volt kormányfő által készített több mint negyven oldalas értékelésben.

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Késsel támadt a rendőrökre egy 18 éves férfi Debrecenben, meglőtték

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Rózsadombi irodaházba költöznek a kormány plakátkampányait készítő cégek

Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Európa-szerte kevés lesz a körte idén

Európa-szerte kevés lesz a körte idén

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Putyin elismerte, hogy fegyverkísérlet volt a nukleáris baleset

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni

Fotó: Ezt az autószállítmányt próbálja meg valaki felülmúlni