szerző:
hvg.hu

Jóllehet néha önálló politikát folytató pártnak tűnhet, a Semjén Zsolt vezette KDNP olyannyira nem független a Fidesztől, hogy támogatottságát még mérni sem tudják a közvélemény-kutatók. Ennek ellenére a KDNP fontos stratégiai szövetségese Orbán Viktornak.

A határon túli magyarok ügyét viszi, azaz inkább csak szimbolikus funkciója van a kormányban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, aki a hétvégén éppen a kárpátaljai Tiszaújlakon (Vilok) tartott Turul-ünnepségen vett részt. Az esemény jó példa arra, amikor Semjén (és az általa vezetett KDNP) - a Fidesztől függetlenül - önálló szerepben tűnik fel. Sőt, van arra is példa, hogy saját ügyeket karol fel, ilyen például a vasárnapi munka tilalma melletti kiállása. S jóllehet a Fidesszel szövetségben a KDNP is élvezheti a kétharmados többséget, a Semjén Zsolt nevével fémjelzett formáció támogatottságáról, szavazóinak számáról mit sem tudni. „A KDNP támogatottsága nem mérhető, mert nem önálló párt. Szervezetileg ugyan elkülönül a Fidesztől, politikai identitása azonban nem válik el élesen, s a KDNP a választásokon sem önállóan indul” – magyarázta a hvg.hu-nak Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője, amikor arról faggattuk: mérhető-e a KDNP támogatottsága?

Azt sem lehet megbecsülni, a két párt „stratégiai szövetsége” miatt hányan szavaznak a Fidesz-KDNP-re kizárólag a KDNP miatt. „Mivel a Fidesz már hátrahagyta a 90-es években még itt-ott érzékelhető antiklerikalizmusát, a keresztény értékrendet követők körében is abszolút támogatottságot élvez. Véleménykülönbség legfeljebb a két elkülönülő pártszervezet között lehet, épp a különállás miatt. A szavazótáborok esetleges elkülönítését az is nehezíti, hogy a Fidesz és a KDNP által jelölt miniszterelnök egyértelmű népszerűségnek örvend, illetve a gazdasági válság miatt nincsenek napirenden olyan ideológiai kérdések, amelyek esetleg megosztanák a jobboldalt” – mutatott rá az elemző.

Semjén Zsolt. Mérhetetlenül fontos a pártja
©

De tévedés azt gondolni, hogy ez stratégiai szövetség csak Semjénéknek kedvez. „A KDNP stratégiai szövetségesként való létezése egyértelműen hasznos a jobboldal számára. Elméletileg elképzelhető ugyanis, hogy egy másik KDNP, önállóan indulva, néhány százalékos támogatottságot hódítana el a Fidesztől. Ez utóbbi azonban csak elemzői álláspont, komoly becsléshez ismerni kellene, hogy egy ilyen 'önálló KDNP' milyen programmal rendelkezik, s hogy viszonyul a Fideszhez” – mondta Szomszéd Orsolya.

Kérdés az is, vajon a vallási, illetve keresztény nézeteikről, erkölcscsőszinek beillő üzeneteikről ismert fideszes politikusok (az elsőre Balog Zoltán, a másodikra Mikola István lehetne példa) ténykedése mennyire gyengíti a KDNP-t. Az elemző szerint semennyire sem, sőt. Szomszéd Orsolya szerint a fideszes politikusok keresztény értékrendről, vagy annak jegyében tett nyilatkozatai a Fidesz-KDNP közös identitását erősítik. „A KDNP gyenge önálló politikai identitásának azonban nem ez az oka, hanem az önálló politikai stratégia, illetve a két párt közötti látványos ideológiai nézeteltérések hiánya” – tette hozzá az elemző. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az elmúlt négy évben a KDNP saját témákkal megkísérelte önálló arculatát erősíteni, például a vasárnapi munka tilalmával.

A KDNP és a Fidesz olyannyira egybeolvadt, hogy még a 2010-es országgyűlési választásokon induló kereszténydemokrata jelölteket is Orbán Viktor választotta ki a felcsúti meghallgatásokon. Elemzők szerint praktikus okai is vannak a szövetségnek: a Fidesz-KNDP például két frakciót alapíthatott és mivel a frakciók külön szólalhatnak fel, több politikus nyilvánulhat meg, erősítheti egymás üzeneteit. Jó példa utóbbira, hogy az előző ciklusban – míg frakciótársaik minduntalan kivonultak a parlamentből – Semjén Zsolt és Navracsics Tibor együtt „dolgozta meg” a volt kormányfőt, Gyurcsány Ferencet – ennek fontosságát egy interjúban maga Semjén is hangsúlyozta. De legalább ilyen jól jött a Fidesznek a KDNP, amikor a radikálisabb szavazóknak „üzenhetett” rajta keresztül. Emlékezetes volt, amikor 2007-ben Semjén a parlamentben „izraelita honfitársaihoz” szólt, megemlítve, hogy az SZDSZ a drogliberalizáció és a melegházasság mellett áll ki, miközben a homoszexualitást a mózesi törvény tiltja.

Amikor még önállóan mérni tudták a párt támogatottságát, a KDNP rendre 1 százalék alatti eredményt ér el, míg a hibahatár általában +/-3 százalék.S bár a KDNP támogatottságát nem lehet mérni, Semjén Zsolt népszerűségét igen. A Medián legfrissebb – július elején készített – felmérése szerint Semjénnek csökkent a népszerűsége, de még így is megelőzi az MSZP-s politikusokat, sőt, az "új arcokat", az LMP-frakcióvezetőt, Schiffer Andrást, illetve Vona Gábort is. Igaz, nála csak Matolcsy György, Kövér László és Pintér Sándor népszerűtlenebb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hann Endre, Lakatos Zsuzsa Itthon

Elsöprő Fidesz-KDNP-támogatottságot mér a Medián

Július elején is viszonylag széles körű derűlátás és a kormányoldal elsöprő támogatottsága jellemzi a közhangulatot a HVG számára készített legfrissebb Medián-elemzés szerint. A politikusokról a vélemény kevésbé egyöntetű.

MTI Itthon

Az adótörvény módosítását kezdeményezi a KDNP

A közcélú adományok utáni áfafizetési kötelezettség megszüntetését és a külföldről származó pénzbeli segélyek után a le nem vonható áfa visszatérítése lehetőségének megteremtését kezdeményezi az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatában a kereszténydemokrata Vejkey Imre.

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

„Megvagyok rivaldafény nélkül” – Interjú Kerekes Vicával

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

Megmenekülhetünk? Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Csökkent Gulyás Gergely hatásköre

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!

Várjon szerdáig a tankolással, olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is!