Javában készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben, ahol október negyedike az emlékezés napja lesz.

Szentmisével, emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról Devecserben - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t. Az emléknapon két épületet is felavatnak: az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevet viselő kulturális és oktatási központot. A művelődési házban rendezik meg a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázatának eredményhirdetését és a díjátadást.

©

Az új lakóparkban az iszapömlés utáni újjáépítésben részt vevő Koós Károly Egyesülés kiállítása lesz látható, és egy játszóteret is felavatnak.


Devecser egész nap vár mindenkit, aki segített a bajban, a védekezésben és a helyreállításban, hogy a katasztrófa sújtotta város arculatában bekövetkezett változásról meggyőződjenek. Ez csoda, melyet közösen értünk el - írták közleményükben.

Kolontáron is tartanak ünnepélyes megemlékezést, amelynek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Iszapömlés: a bányahatóság nem ellenőrizhette a zagytározót

Egy joghézag miatt a vörösiszap-tárolók létesítésénél és felügyeleténél semmilyen hatásköre nem volt a bányahatóságnak, így a Kolontár melletti 10-es számú zagytározónál sem voltak szakhatósági feladatai – ezt mondta a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke az iszapömlést vizsgáló parlamenti bizottság keddi ülésén Budapesten. Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet igazgatója szerint a katasztrófát az okozhatta, hogy néhány évtized alatt a tároló alól a lúg kimosta a talajt.

MTI Itthon

Meghallgatás: ha elkészült volna a védőgát, senki sem halt volna meg Kolontáron

A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeni megakadályozását célzó országgyűlési vizsgálóbizottság szerdán meghallgatta a katasztrófavédelem, az egykori kormánybiztosság és a tározót működtető cég korábbi vezetőjét.

MTI Itthon

Iszapömlés: még tart az élővizek medrének kotrása

Tovább folytatódott a külterületek mentesítése az elmúlt héten a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében: a szakemberek a kolontári halastó, a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán dolgoznak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton az MTI-vel.

MTI Itthon

Szalmaházat kap karácsonyra egy devecseri család

Devecserben építik fel Magyarország első autonóm szalmaházát, felajánlásokból. Egy olyan család költözhet az épületbe, amely a vörösiszap-katasztrófában vesztette el az otthonát.

MTI Itthon

Új munkát kap a vörösiszapos föld cseréjért felelős biztos

Ismét miniszteri megbízottnak nevezte ki Szabó Csabát - szeptember 16-ával - Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A miniszteri biztos a jövőben az állami tulajdonban lévő földekkel és földhasznosításokkal foglalkozik, kinevezése visszavonásig érvényes - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

A kormány szemmel tartja a Malt

A kormány még nem döntött a vörösiszap-ügyben a Mal Zrt. elleni per megindításáról, a döntés előkészítéséhez szükséges szakmai háttérmunka azonban folyamatban van – írta a Magyar Nemzet hétfőn a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságtól kapott tájékoztatás alapján.

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

És akkor az üzleti világ a sokk után összefogott a Notre-Dame-ért

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok