szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakmai alapon történt az új bírósági vezetők kiválasztása, az Országgyűlés legalább öt éve hivatalban lévő bírókat választott az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Kúria élére - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Kiskőrösön.

"Nekünk és a későbbi parlamenti képviselőknek is legalább öt éve hivatalban lévő bírók közül kell választani, ezáltal a szakmai függetlenség garantált, hiszen így a kiválasztott bíró legalább két politikai ciklus óta már a bíróságon működik" - indokolta a sajtótájékoztatón Rétvári Bence az Országgyűlés keddi döntését.

Handó Tündét az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH), míg Darák Pétert a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnökévé választotta kétharmados többséggel a parlament. Megbízatásuk  kilenc évre szól.

Rétvári Bence utalt arra, aki öt éven keresztül csak szakmai alapon, mindenfajta politikai vagy más beágyazottságtól függetlenül ítélkezett, az hasonló szellemben fog tevékenykedni a későbbiekben is. Az államtitkár hangsúlyozta: volt olyan jelölt, aki ellenzéki szavazatokat is kapott, ami a szakmai alapon történt kiválasztást támasztja alá.

Azért is fontos hivatalban lévő bírót választani a bíróság élére, "hiszen az, amit célul tűzünk ki, hogy két éven belül záruljanak le szinte teljes egészében a bírósági eljárások, kivéve a különösen bonyolult ügyeket, az azt követeli meg, hogy a bírósági igazgatást olyan ember vigye, aki a bíróságokat belülről ismeri" - fogalmazott az államtitkár. Rétvári Bence szerint az új kiválasztási mechanizmus egyszerre szolgálja a függetlenséget, a szakmaiságot és azt, hogy az állampolgárok számára minél gyorsabban elintéződjenek kisebb vagy nagyobb peres ügyeik.

Handó Tünde személyében a legfőbb ügyészi poszt után egy másik kiemelt jelentőségű igazságügyi tisztséget is olyan személy tölt majd be, akit több évtizedes ismeretség fűz Orbán Viktor kormányfőhöz. Igaz, a hvg.hu úgy tudja, a Fideszben hónapokig lebegtették a döntést Baka András LB-elnök menesztéséről. Baka ugyanis két éve még a Fidesz számára is teljesen elfogadható jelölt volt, sőt a Fidesz szakpolitikusa, Gulyás Gergely még idén április 14-én is azt hangoztatta az Inforádióban, hogy a bírói reform után is Baka marad az új vezető testület elnöke. A főbírónak azonban ez után több olyan lépése is volt, ami kiverte a biztosítékot a Fideszben, végül az utolsó csepp az volt, amikor nemzetközi bírói fórumokon is antidemokratikusnak minősítette a bírák korhatárának csökkentését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő