szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László fideszes politikus, házelnök szerint deficites a magyar demokrácia, és ahhoz, hogy Magyarországon igazán erős demokrácia legyen, meg kell erősödnie a polgári társadalomnak. Az Országgyűlés elnöke erről az Echo Tv Heti mérleg című műsorában beszélt szombat este.

A házelnök a műsorvezető azon kérdésére, hogy "hol van a mi demokráciánk", azt válaszolta: demokrácia akkor működik egészségesen igazán, ha a hagyományokban gyökerezik, az emberek magukénak érzik, ki tudják "a maguk aktivitásával tölteni" és "maguk tartják fenn a demokráciát, nem pedig elszenvedik az általuk megválasztottaknak a döntéseit". "E tekintetben azt gondolom, hogy továbbra is, és még egy darabig deficites lesz a magyar demokrácia. Meg kell erősödnie a polgári társadalomnak ahhoz, hogy igazán erős legyen a demokráciánk is" - fogalmazott Kövér László.

A nyugat-európai demokrácia kapcsán azt mondta, az elmúlt néhány hónapból táplálkozó meggyőződése az, hogy "szó sincs semmiféle olyan modellről, olyanfajta színvonalról, amihez nekünk fel kéne zárkózni vagy amihez fel tudunk zárkózni". A házelnök szerint ennek az ellenkezője igaz, mint mondta, a korábbi időszakok valamiféle minőségi mércéje már "régen a múlté". "Az európai parlamenti vitákat figyelve egy bandaháborúvá züllött az európai politika" - fogalmazott Kövér. Hozzátette: "kicsit ki kell húzni magunkat", mert (...) mi is tudunk érvényes gondolatokat adni a kicsit a jólétbe beleőrült Nyugat-Európának".

A Jobbik demokráciához való viszonyáról szólva beszélt arról, hogy az ellenzéki párt a parlamentarizmus intézményeinek a tiszteletben tartása és azok használatát illetően nem lépte át a demokrácia tűréshatárát. Az más kérdés, hogy olyan nézeteket hangoztat, amikkel "demokratikus meggyőződésű ember nem érthet egyet" - jegyezte meg.

Kövér László ezt követően azt vetette fel: mitől demokrata az MSZP; "mitől demokraták azok, akik magukat a kommunista párt utódszervezeteként határozták meg annak idején?" "Mitől demokraták azok, akiknek a "soraik között vannak olyan emberek, akik konkrét embereket öltek", vagy éppen hozzájárultak más emberek tönkretételéhez?

Az Országgyűlés menetrendjéről beszélve reményének adott hangot, hogy az elkövetkező féléves időszak "sokkal nyugodalmasabb" lesz, mint a korábbi.

Az IMF-megállapodással összefüggésben a házelnök arról beszélt, hogy az Európai Bizottság és az IMF "húzza az időt", szerinte a bizottság "jelenti a megállapodás gátját". "Meglehetősen becstelen, aljadék játéknak látom, függetlenül attól, hogy milyen motívumok vannak a háttérben" - fogalmazott.

Kertész Ákos Kossuth-díjas író Kanadába történt távozásáról pedig azt mondta: nem vonja kétségbe, hogy Kertész Ákos őszintén beszél, de szerinte "ebben az esetben (...) nem ártana, hogyha orvosi segítséget nyújtana neki valaki, (...) nem lenne szabad magára hagyni egy ilyen értékes, és egyébként idősödő embert, mert még valami baja esik". Kertész Ákos "szemlátomást nem tud tájékozódni" - tette hozzá.
 
Az ügynökügyet firtató kérdésre Kövér azt felelte, hogy ma Magyarországon ennél sokkal nagyobb problémákkal kell megküzdeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac

Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac