szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem támogatja a kormány és a parlamenti szakbizottság sem a jogos védelem szabályainak kiterjesztését oly módon, hogy büntetlenséget kapjon, aki az élet kioltására is alkalmas eszköz telepítésével védi magát vagy tulajdonát és a támadó halálát okozza. A halálbüntetés visszaállítását szorgalmazó jobbikos javaslatról Répássy Róbert azt mondta: az alaptörvénnyel és több nemzetközi szerződéssel is ellentétes.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn késő estébe nyúlóan tárgyalja az új büntető törvénykönyvhöz (Btk.) érkezett képviselői módosító indítványokat.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár közölte: a kabinet ellenzi azt a fideszes Boldog István jegyezte javaslatot, amely kizárná a büntethetőséget akkor, ha valaki a saját, illetve mások személye vagy javai elleni támadás megelőzésére telepített eszközzel sérülést vagy halált okoz a támadónak. A kormány csak az élet kioltására alkalmatlan eszközzel adna lehetőséget a büntethetőséget kizáró ön- és tulajdonvédelemre.

Az igazságügyi államtitkár szerint kellő visszatartó erőt jelent a bűnözőknek, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés a mostani legfeljebb harminc helyett akár negyven évig is tarthat az új büntető törvénykönyvre vonatkozó kormányzati javaslat szerint.

Répássy Róbert elmondta: az életfogytig tartó szabadságvesztés így akkor is kellő elrettentő erővel bírhat, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a ténylegesen életfogytig tartó büntetéskiszabás lehetőségét.

A halálbüntetés visszaállítását szorgalmazó jobbikos javaslatról közölte: az alaptörvénnyel és több nemzetközi szerződéssel is ellentétes, ráadásul Európa - Fehéroroszország kivételével - "halálbüntetés-mentes övezet", miután nemcsak az Európai Unióban, hanem az Európa Tanács negyvenhét tagállamának egyikében sincs ilyen szankció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok

Amint lehetett, kitódultak az utcákra az olaszok