szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem árulta el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy mely települések a legelégedettebbek, illetve legelégedetlenebbek a rendőrség munkájával. A Belügyminisztérium által készíttetett felmérés szerint a falvak, városok vezetői nagyrészt bíznak a testületben. A felmérés módszertana érdekes, a városvezetők ugyanis legtöbbször a helyi rendőröket kérdezik meg a település bűnügyi helyzetéről, így a rendőrség végül is saját magától, saját magáról gyűjt értékeléseket.

A közbiztonság látványos javulását hozhatja – papíron – az új Büntető törvénykönyv július 1-jei hatályba lépése. A statisztikákat már az is jelentősen javíthatja, hogy a szabálysértések értékét 2012. április 15-étől 20 ezer forintról 50 ezerre felemelték, így az ezen értékhatárt el nem érő vagyon elleni ügyek a bűnügyi statisztikában nem jelennek meg. De a rendőrség ettől függetlenül is elégedett magával, legalábbis Papp Károly országos rendőrfőkapitány arra hivatkozott a hvg.hu-nak adott interjújában, hogy  a polgármesterektől csupa pozitív visszajelzést kaptak.

Papp Károly ezt nem másból tudja, mint abból a felmérésből, amit a rendőrség végzett a polgármesterek körében. Igaz, a felmérés metodikája annyiban érdekes, hogy a települések vezetői épp a helyi rendőröktől a területükre vonatkozó statisztikákból kapnak képet az őket érintő közbiztonsági helyzetről, azzal együtt, hogy természetesen a település vezetője a lakossági panaszokból is képet kap a gondokról. Ehhez hozzájön még az is, hogy a polgármester nem szívesen különbözik össze a rendőreivel. A rendőrkapitányok pedig abban érdekeltek, hogy minél jobb képet fessenek magukról, hiszen az önkormányzatok többsége súlyos milliókkal segíti a rendőrök tevékenységét. Így például, mint azt megírtuk, a VIII. kerületi kapitányságot a józsefvárosi képviselőtestület 2011-ben 70 millió forinttal támogatta, illetve a rendőrök lakáshoz jutására és a térfigyelő-kamerarendszer működtetésére további 210 millió forintot adott.

Jeles

Az ORFK erről szóló sajtótájékoztatóján Nemes Zoltán rendőrségi főtanácsadó arról beszélt, ennek ellenére sem lehet elfogultságról beszélni a felméréssel kapcsolatban, hiszen "minden polgármester számára fontos települése közbiztonsága", és "a vizsgálatot a Belügyminisztérium rendelte meg". "Kellően kritikus válaszokat kaptunk" – mondta Nemes Zoltán. A válaszadók 74,8 százalékának a testület iránt teljes a bizalma. Akadtak azonban "valamennyire vagy teljesen bizalmatlan" polgármesterek is: hogy számuk hány százalékot tesz ki, nem közölték. A helyi rendőrség tevékenységét 67-77 százalékban négyesre vagy ötösre értékelték, azt rossznak vagy nagyon rossznak 3-8 százalék minősítette. A rendőrség nyújtotta védelmet hasonló mértékben értékelték negatívnak a tájékoztatás szerint.

Területileg is jelentős különbség van a rendőrség munkájának megítélésben. Így a testület a legtöbb szempontból az átlagosnál jobb értékelést kapott Csongrád és Békés megyékben, míg a legrosszabb osztályzatokat Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyei polgármesterek adták. Hogy mely települések adtak magas, illetve alacsony értékelést, a főtanácsadó nem árulta el. Ezt azzal indokolta, hogy egy adott területen a települések összessége számít, nem pedig magában egy város vagy egy falu bűnügyi helyzete.

A felmérés eredményeit figyelembe veszik a 2013-as rendőri feladatok meghatározásáánál, de hogy ez konkrétan, mit jelent, miben, milyen területen szeretnének a munkában változtatni vagy javítani, nem közölték. Nemes Zoltán arra sem tudott mit válaszolni, hogy tervezi-e az ORFK, hogy a Nyugat-Európában alkalmazott lakossági felmérést is elkészítteti.

Keressük az elégedetlen polgármestereket
Mivel az ORFK nem adott tájékoztatást arról, hogy mely települések polgármesterei elégedetlenek a rendőrség munkájával és kevésbé biznak a rendőrökben, illetve úgy érzik, hogy az egyenruhások tevékenysége bizonyos dolgokban kifogásolható, kérjük, jelentkezzenek szerkesztőségünkben az [email protected] címen, hogy megismerhessük a véleményüket, valamint tapasztalataikat.

Készenlétisek a Jászságban

A bizalmat azon statisztikai adatok adják, amelyet a polgármesterek a rendőrkapitányok beszámolóiból megismernek, így a rendőrség tulajdonképpen saját adatairól kér véleményt. Amennyiben a városok, falvak vezetői kifogásolják egy kapitányság munkavégzését, akkor a parancsnok éves beszámolóját a képviselő-testület nem fogadja el. Így történt például a Józsefvárosban, ahol "a drogosok és a prostituáltak megnövekedett száma", és a folyamatos lakossági panaszok miatt voltak elégedetlenek a városatyák.

A rendőrségtől kapott információk szerint már az elmúlt napokban is érzékelhető a bűncselekmények számának csökkenése a térségben – nyilatkozta Pócs János, Jászapáti polgármestere a Jász-Nagykun-Szolnok megyébe vezényelt rendőri egységek tevékenységét értékelve a Szoljon.hu-nak egy hónappal ezelőtt. Pócs János a hvg.hu-nak elmondta, természetesen nem a rendőrök elmondásából tudja, milyen Jászapátinak és környékének közbiztonsága.

A helyi polgármester megkérdezi a rendőrt, majd a rendőrség megkérdezi a polgármestert
©

Az egyenruhások munkáját az Országos Rendőr-főkapitányság által kiküldött kérdőíven négyesre értékelte, azzal kiegészítve, hogy tudja, mennyire leterheltek a rendőrök. A magas osztályzat ellenére a polgármester azt mondta lapunknak, a jászsági településeken sokáig nem volt jó a közhangulat a hullámszerűen megszaporodó kisebb-nagyobb lopások – Jászladányban a színesfém-lopások –, utcai randalírozások és verekedések miatt, ami azzal járt, hogy az emberek estek féltek kimenni az utcára. „Mivel nem volt rendben a közbiztonság, kértem, hogy a Készenléti Rendőrség egységeit küldjék ide” – mondta Pócs János. Szerinte a "rendfenntartó erők intézkedéseinek meg is lett az eredménye".

A rendőrök két hét alatt 4300 igazoltatást hajtottak végre, 85 szabálysértési eljárást indítottak, 310 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, nyolc emberrel szemben pedig büntetőfeljelentést tettek – sorolta a polgármester. Mindez jelentősen visszaveti a bűncselekmények számát – mondta Pócs János, aki úgy vélte, hogy az egyenruhások által előállított személy sem fog ezután bűnözni. „Mivel ez a közbiztonsági akció javította a közhangulatot, folyamatosan azért lobbizunk, hogy több rendőr legyen a térségben – jelezte Jászapáti első embere.

A településtől 67 kilométerre lévő Martfűre nem jutottak el a Szolnok megyébe küldött készenlétisek. Kiss Edit polgármester szerint erre nincs is szükség, mert a mintegy hétezer fős város bűnügyi statisztikái jók. „2008-ban 108 bűncselekmény történt, ezek közül hetven lopás volt. Persze egy kerékpár ellopása is fáj a tulajdonosának, de közbiztonság szempontjából nagyon jól állunk” – összegezte a polgármester. Mindenesetre van még teendő, ezek közül Kiss Edit kiemelte a város kamerarendszerének fejlesztését, hogy a "martfűi lakosokat megkárosítani akaró utazó bűnözőket, csalókat elrettentsék szándékaiktól".

A lakosságot kellene megkérdezni

Az ország másik részén, Sümegen is a "megélhetési bűnözők nehezítik meg az emberek mindennapjait", de erőszakos jellegű bűncselekmények nem történnek, Rátosi Ferenc szerint, amit a polgármester az idegenforgalom miatt fontosnak is tart. Szerinte ez nem csak a rendőrök hatékony fellépésének köszönhető, hanem a 45-50 fős sümegi polgárőrcsapatnak is, amelynek elnöke egyébként rendőrként dolgozik a helyi őrsön. A hvg.hu kérdésére elmondta, hogy az ORFK kérdőívén éppen ezért négyes és ötös osztályzatokat adott a rendőrök munkájára, fellépésére és udvariasságára.

Lakossági panasz legutóbb amiatt érkezett a város vezetőjéhez a rendőrök, hogy a színháznál egy előadás alatt végig bírságolták az autósokat, mert azok a járdára felállva parkoltak. Ezt nem lehetett volna, így a rendőröknek mindenképpen intézkedniük kellett a szabálytalankodókkal szemben, ugyanakkor a közút kezelője táblán nem jelezte, hogy kell leállni a járművel.

Finszter Géza kriminológus a közbiztonság helyzetének mérésére a lakosság megkérdezését tartaná a legjobb módszernek. Nyugat-Európában az ilyen megkérdezéseket minden évben elvégzik, az eredmény jól összevethető a bűnügyi statisztikával, megmutatja, hol van egyezés, vagy, hogy mely területeken nagyok az eltérések.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

BM: lesz pénz a közbiztonságra

A Belügyminisztériumot (BM) érintő költségvetési zárolás nem fogja érinteni a közbiztonság helyreállítása érdekében már tavaly elindított rendteremtő intézkedéseiket.

Csikász Brigitta Itthon

"A belügyminiszter azt várja el, hogy rendet tartsak" - interjú az új főrendőrrel

Nem mondott véleményt a február 4-ei hatállyal kinevezett országos rendőrfőkapitány, Papp Károly arról, hogy a testületen belül sokan szóvá teszik: egyetemi diploma nélkül ültették a rendőrség élére. Számára elég az, hogy a belügyminiszter őt javasolta főrendőrnek. Beosztottjaitól kemény munkát követel, nem tűri a korrupciót, viszont minden alaptalanul megvádolt rendőrért kiáll – közölte a hvg.hu-nak adott interjújában.

MTI Itthon

Több rendőr kell a közbiztonsághoz

Az önkormányzatok felkérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy még több rendőr teljesítsen szolgálatot a települések közbiztonságának védelme érdekében.

Elszökött otthonról, majd elképesztő távolságot autózott négy ausztrál gyerek

Elszökött otthonról, majd elképesztő távolságot autózott négy ausztrál gyerek

Több mint tízezer nyaraló menekült erdőtűz miatt Horvátországban

Több mint tízezer nyaraló menekült erdőtűz miatt Horvátországban

Beismerő vallomást tett az amerikai biológus feltételezett gyilkosa Krétán

Beismerő vallomást tett az amerikai biológus feltételezett gyilkosa Krétán

Hogyan működik a csordaszellem? És miként hasznosíthatjuk ezt?

Hogyan működik a csordaszellem? És miként hasznosíthatjuk ezt?

Most épp Soros Györgyéket támadhatják az orosz hackerek

Most épp Soros Györgyéket támadhatják az orosz hackerek

A kirúgott szakszervezetis miatt ismét tüntetők vonultak az esztergomi Suzuki-gyár elé

A kirúgott szakszervezetis miatt ismét tüntetők vonultak az esztergomi Suzuki-gyár elé