szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány szerint az ellenzéki vádak ellenére az alaptörvény módosítása nem tesz különbséget a gyermekek között aszerint, hogy milyen családban nevelkednek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a szocialista Korózs Lajos napközben tett kijelentéseire reagált. 

Az MSZP-s politikus sajtótájékoztatóján azt mondta: problémákat okoz a család alaptörvényben megváltoztatott definíciója, vagyis az a megfogalmazás, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Korózs Lajos szerint így az élettársak akkor sem alkotnak egy családot, ha közös gyermekük van.

A tárca válaszában hangsúlyozza: az alaptörvény nem diszkriminál, hanem elismer más együttélési formákat is, a szülő-gyermek kapcsolat alapja ugyanis leggyakrabban a leszármazás, amely nem kizárólag a vér szerinti kapcsolatot, hanem az örökbefogadást, illetve a gyámságot is jelenti.

A KIM hangsúlyozza: az alkotmánymódosítás nem megváltoztatta, hanem korábbi alkotmánybírósági döntéseket figyelembe véve állapította meg a családi kapcsolat alapját, kifejezésre juttatva, hogy a családi kapcsolat alapelemének tekinti a házasságot és a szülő-gyermek viszonyt. 

A minisztérium emlékeztetett továbbá arra is, hogy az új polgári törvénykönyv a közös gyermeket nevelő élettársakat is családként ismeri el, az alaptörvény változása pedig nem érinti a családtámogatások rendszerét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is

A YouTube is odavág a QAnon szélsőséges mozgalomnak, törlik a videókat, sőt a csatornákat is