szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányt és saját pártját is megrázta Horn Gyula volt miniszterelnök halála. Mesterházy Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökeként jellemezte az elhunyt volt kormányfőt. A Fidesz szerint Horn nem csak Magyarország miniszterelnöke, hanem a szocialista párt meghatározó személyisége is volt. Gyurcsány Ferenc szerint ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb, Bajnai azt írta: a magyarság egy jó emberrel lett kevesebb.

Az Orbán-kormány megrendüléssel értesült arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula, Magyarország egykori miniszterelnöke. A kormány részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunyt családjának.

Mesterházy Attila MSZP-elnök a Facebook-oldalán közölte, mély fájdalommal értesült Horn Gyula haláláról. "A Magyar Szocialista Párt minden tagja és támogatója nevében ezúton is őszinte együttérzésemet fejezem ki halála miatt" – írta.

"A modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnöke"

Mesterházy a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökeként, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökeként, valamint a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítójaként jellemezte Hornt és felidézte, még külügyminiszterként történelmi érdemeket szerzett a vasfüggöny lebontásában, a békés rendszerváltás elindításában, Németország, és ezáltal Európa újjáegyesítésében is, "miniszterelnökként pedig következetesen vitte tovább Magyarország demokratikus átalakítását, mélyítette el hazánk európai integrációját és állította fejlődési pályára a magyar gazdaságot".

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

"Kormányának egykor legfontosabb célja – ma már történelmi tényként leírható érdeme – az ország fejlődésének szolgálata, a munkájukból élők megbecsülése és az elesettek védelme volt. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy felelős nemzetpolitikájával megnyugtatóan rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését" – írta Mesterházy, aki hálás azért, hogy fiatal politikusként mellette dolgozhatott, és büszke arra, hogy az MSZP valamennyi tagjával közösen küzdhet a párt elnökeként és az ország miniszterelnökeként általa képviselt baloldali, európai és demokratikus értékekért.

"Ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb"

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja is részvétét fejezte ki Horn Gyula családjának, valamint az MSZP vezetőinek és tagjainak, hiszen Horn Gyula nem csak Magyarország miniszterelnöke, hanem "a szocialista párt meghatározó személyisége is volt".

"Elment. Ő volt a legellentmondásosabb és a legtehetségesebb. Határokat szakított. Saját sorsában és országa dolgában egyaránt. Nagy ember ment el" – írta Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök a Facebookon.

"Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze sokáig vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra. Béke veled" – reagált a halálhírre a Demokratikus Koalíció elnöke.

"Nem magas lóról osztott igazságot"

Horn Gyula a rendszerváltozás utáni Magyarország egyik legjelentősebb személyisége volt, és a korszak azon kevés politikusai közé tartozik, akiknek a neve vélhetően megmarad a magyar történelemben - reagált a volt miniszterelnök halálhírére Schiffer András.

Az LMP társelnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az egykori kormányfő politikafelfogásával és a rendszerváltozás előtti Magyarországhoz való politikai viszonyával nem tudott azonosulni. Azt viszont el kell ismerni - tette hozzá -, hogy Horn Gyula olyan vezető és miniszterelnök volt, aki kellő alázattal tudott viseltetni az egyszerű emberek iránt. 

"Nem magas lóról osztott igazságokat", ehelyett fontosnak tartotta, hogy átérezze az őt választó közösség, az itt élő emberek gondolkodásmódját - jelentette ki Schiffer András.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Horn Gyula kvalitásait és az emberek iránti alázatát a politikai különbözőségek ellenére el kell ismerni - mondta az LMP társelnöke, aki úgy összegzett: olyan államférfi távozott, aki "nem a percemberkék közé tartozott".

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megrendüléssel értesült Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról - közölte a párt  szerdán az MTI-vel. A párt részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak, és osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában - írták.

"A magyarság egy jó emberrel lett kevesebb"

Bajnai Gordon az Együtt 2014 nevében azt írta: a magyarság ma egy jó emberrel lett kevesebb. "Halálával Európa, és benne Magyarország, egy igazi államférfit, családja és barátai pedig egy nagy embert veszítettek el. Olyan politikus volt, aki formálta és alakította a kort, amelyben élt. Személyes történetén is képes volt felülemelkedni, amikor elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny ledöntésében és Magyarország demokratikus újrateremtésében" - írta Bajnai.

"Személye jelképe volt a békés és sikeres magyar rendszerváltásnak, miniszterelnökként sokat tett azért, hogy hazánkat kivezesse a rendszerváltozást követő gazdasági és társadalmi válságból. Együtt érzek azokkal, akik az MSZP tagjaként vagy támogatójaként gyászolják egykori elnöküket. Családjának és közeli barátainak sok erőt kívánok a veszteség elviseléséhez" - zárta sorait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!