szerző:
Domány András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma már szinte elképzelhetetlenül kulturált hangnemben vitatkoztak a parlamenti pártok 1991-ben arról, melyik legyen az ország hivatalos állami ünnepe. Visszatekintve az is érdekes, mit gondolt akkor a Fidesz október 23-ról, és augusztus 20-ról. Munkatársunk, a 19 évig parlamenti tudósítóként dolgozó Domány András visszatekintéseinek harmadik része következik.

„Nem szabad megosztani az eltérő állásponton levőket ilyen fontos és egyetértést igénylő kérdésben.” – ezt a feltűnő kijelentést Németh Zsolt Fidesz-képviselő tette 1991. március 5-én az országgyűlésben. Igaz, akkor egy 22 fős kicsi ellenzéki frakcióban ült, és talán nem is gondolta, hogy két évtized múlva  a tárgyaltnál sokkal fontosabb dolgokat fog eldönteni kizárólag saját (és csatolt) pártja szavazataival, fütyülve az eltérő álláspontokra.

A vita tárgya egyébként a Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló törvényjavaslat volt. Bár akkoriban épp a még liberális Fidesz morgott gyakran, hogy a fontos társadalmi és gazdasági kérdések helyett miért formális ügyekkel tölti az idejét a törvényhozás, azért nyilvánvaló volt, hogy egy rendszerváltozás után ilyesmire is szükség van, meg kell teremteni az új demokratikus jogállam kereteit. Az már korábban rendeződött, hogy március 15-ét, augusztus 20-át és október 23-át tekintik nemzeti ünnepnek, de a nemzetközi szokások, a diplomácia szabályai megkövetelték, hogy ezek közül az egyiket hivatalos állami ünnepnek jelöljék ki. Az MDF, a Kisgazdapárt és a KDNP alkotta kormány javaslata augusztus 20. volt.

Még nem volt papagájkommandó

Mai szemmel hihetetlenül békés hangulatban zajlott a vita, noha az álláspontok élesen eltértek. Ugyanakkor szokatlan, hogy a frakciókon belül is eltérő vélemények voltak, még nem működött olyan szigorú pártfegyelem, mint később. A vezető kormánypárt, az MDF frakcióvezetője, Kónya Imre  egyszerűen így indokolta a javaslatot:
„Azt hisszük, hogy a legfőbb szempont, ami a választást indokolja … , az az, hogy a három ünnep közül melyik fejezi ki legjobban a magyar államiság eszméjét, és úgy érezzük, hogy ezen az alapon, többségünk úgy érzi, augusztus 20-a az az ünnep, ami indokolt, hogy a Magyar Köztársaság állami ünnepe legyen.”

A Fidesz hívei 2006 október 23-án
©

Németh Zsolt a Fidesz nevében nem értett egyet. Elmondta: az „elvárásoknak a három alternatívából egyes-egyedül március 15 felel meg. Ez az egy ünnep egyesíti a nemzetet, míg a másik kettő így vagy úgy megosztja.” Október 23-ról ezt mondta:  … ma még nagyon közel vagyunk a konkrét történelmi eseményekhez, nincs rálátásunk, és egyelőre mindenkinek … '56 jelentése valamilyen értelemben eltérő.”  „Augusztus 20 jelentése nagyon sokrétű. … kettős értelemben is hiányzik a szükséges társadalmi egyetértés mögüle. Egyfelől az egyházi és állami ünnepek összemosása nem szerencsés akkor, amikor éppen csak hogy kezdetét vette a hosszú évtizedes összefonódás után az állam és egyház szétválása. Másfelől az ország 25%-át kitevő protestánsok – nem beszélve a szekularizált rétegekről – jogosan protestálhatnak, mivel ha ők tiszteletben is tartják a Szent István-ünnepkörhöz, a Szent Jobbhoz, a Szent Koronához stb. kapcsolódó katolikus hitelveket, nem lehet tőlük elvárni, hogy az állami ünneppel óhatatlanul összefonódó egyházi eseményeken, eljárásokon hitbeli konfliktus nélkül részt vegyenek.” Nem tudom, hogy a mostani külügyi államtitkár, egy református pap fia ma hogyan látja mindezt, és fontosnak tartja-e még a „szekularizált rétegek” érzéseit. Egy olyan kálvinista politikusról azonban tudok, akinek láthatóan nem okoz gondot a katolikus szertartásokon való részvétel: ez Orbán Viktor.

Megosztott frakciók

Ma furcsán hatna, amit az MSZP részéről Gál Zoltán akkori frakcióvezető (egykor az állampárt központjának munkatársa, 1990-ben a Németh-kormány megbízott belügyminisztere és e minőségében az első szabad választások lebonyolításának felelőse, 1994-től négy évig az országgyűlés elnöke) mondott: „A szocialista frakció ebben a kérdésben nem foglal el egységes álláspontot. A többség valószínűleg március 15-ét fogja támogatni.”

Az SZDSZ álláspontját Szabó Miklós történész, az egykori illegális „repülő egyetemek” neves előadója fejtette ki. „Augusztus 20 mellett szól, hogy valóban a legegyetemesebben átélt és átérzett magyar nemzeti ünnep, valószínűleg ez az az ünnep, amit ma Magyarországon senki nem ellenez. Ezzel szemben március 15 csak és egyedül a demokrácia ünnepe. … Augusztus 20, éppen egyetemes volta következtében minden hatalom által kisajátíthatónak bizonyult. … 1945 után az Alkotmány ünnepévé silányították ezt az ünnepet. Március 15-ét antidemokratikus hatalom soha nem tudta kisajátítani.”

Végül a kormány álláspontja győzött, de messze nem elsöprően. Augusztus 20. mint állami ünnep 159 szavazatot kapott 57 ellenében, 60-an tartózkodtak. Feltűnő a rengeteg hiányzó: 59 kormánypárti és 49 ellenzéki vagy független képviselő nem volt ott. A frakciók általában megosztottan szavaztak, egyedül a Fidesz-ből nem mondott senki igent. Orbán Viktor nem szavazott. Lényegében hasonló volt a zárószavazás eredménye is, azóta augusztus 20. az állami ünnepünk a három nemzeti ünnep közül. Ezt ma már, azt hiszem, mindenki elfogadja, de nem érdektelen, milyen érvek hangzottak el 22 évvel ezelőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Domány András Itthon

"A kormány hazudott!" - Orbán már 90-ben is kemény volt

„A kormány hazudott” - aki nem hallott volna Orbán Viktorról az 1989-es Nagy Imre-temetésen elmondott beszéde után, az ebből a mondatból rögtön megismerte. Micsoda botrány volt ez 1990 őszén! Pedig Antall József miniszterelnök megmondta: egy rendes demokratikus parlamentben az ilyesmi csak annyit jelent, hogy valamiben nem értenek egyet a politikusok. Munkatársunk, a 19 évig parlamenti tudósítóként dolgozó Domány András visszatekintéseinek második része következik.

Domány András Itthon

Balhé, botrány, beszólás – Kossuth tér anno

A pulpitust elfoglaló jobbikosok, szamurájkarddal az épületben hadonászó képviselő, az LMP-seket "lekisanyámozó" fideszes, a középső ujját mutogató szocialista – úgy tűnik, ebben a ciklusban minden korábbinál alpáribbra vették a figurát a parlamenti képviselők. Balhék, botrányok természetesen korábban is voltak. Domány András 19 évig volt parlamenti tudósító, amire ő nem emlékszik, talán meg sem történt. A hvg.hu most az ő segítségével idézi fel a rendszerváltás politikatörténetének néhány emlékezetes esetét.

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"