szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bírósághoz fordult a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. "a kormányzati nyilatkozatok valótlan állításai" és "jó hírneve megsértése miatt" – közölte a társaság. Az FN24 korábban azt írta, a mintagazdaság bukása mögött a kormánypártiak kivételével mindenki politikai bosszút sejt.

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) döntése alapján november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bioeljárásokkal művelt földjeit, vagyis a gazdaság megszűnik – idézte fel a közlemény.

"A döntést a kormány a céget lejárató, valótlan állításokkal próbálta igazolni a közvélemény előtt, ezért a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének megsértése miatt bírósághoz fordult" – tette hozzá a társaság. Szerintük nem felel meg a valóságnak, hogy a cég „jelentős bérletidíj-hátralékot halmozott fel”. A társaságnak a közlemény szerint 1998 óta soha, semmilyen „elmaradása” nem volt.

A 2004 óta 452 hektárra kapott 163 millió forint területalapú támogatást minden gazdaság megkapja, ezért azt a kishantosiak szerint a szomszéd gazdaságokkal érdemes összevetni, a Mezőfalvai Zrt. esetében például ez 3,25 milliárd forint 9000 hektárra, a másik szomszéd, a  Simon Kft. esetében pedig 1,05 millárd 2900 hektárra.

Felidézték, hogy a kormányzati nyilatkozat szerint „az NFA 8 kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát”. "'Helyi gazda' lett például a mezőgazdasági tevékenységgel egyáltalán nem foglalkozó salgótarjáni székhelyű építési vállalkozás mutációja" – írták.

"A legnagyobb nyertes pedig egy  ifjú hölgy, akinek férje és apósa a 2900 ha-os Simon Kft. tulajdonosai, tehát a valódi nyertes ez a nagyüzem, mely több, mint kétszeresen haladja meg a pályázati maximum 1200 hektárt. A szintén nyertes mezőfalvi polgármester feleségével együtt éppen ennek a cégnek felügyelőbizottsági tagja és a másik cég tulajdonosának főnöke" – szólt a közlemény.

Kishantoson 15 munkahely szűnik meg, a világszínvonalú gépek fölöslegessé válnak, miközben a nyertesek között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek az elnyert föld megműveléséhez szükséges eszközökkel – tették hozzá. "Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges szaktudás pedig egyiküknek sincs birtokában... A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői, hazai és külföldi partnerei elfogadhatatlannak tartják a Kishantos ügyében történteket" – írták.

A mintagazdaság bukása mögött a kormánypártiak kivételével mindenki politikai bosszút sejtett – írta az FN24. A cég vezetője, Ács Sándorné egyetemi csoporttársa volt a földművelésügyi államtitkárságról tavaly év elején lemondott és a Fideszben kegyvesztetté vált Ángyán Józsefnek. A barátság megmaradt, Ácsné nyíltan beállt Ángyán mögé – tette hozzá a portál beszámolója.

„Alávaló, kizárólag politikailag motivált döntés született” – mondta korábban az FN24-nek a kishantosi „földfosztásról” Ángyán József, aki akkor nem kívánta nevesíteni, szerinte ki határozott „Ácsnéék tönkretételéről”. A szocialisták főföldese Gőgös Zoltán szókimondóbb: „Ilyenkor nyilvánvalóan nem az NFA dönt, nem is Budai Gyula államtitkár, hanem alighanem maga a miniszterelnök. Ebben is megvan a belső rend, hasonlóan a trafikosztogatásokhoz.”

Budai Gyula államtitkár minderre úgy reagált, hogy soha senki nem befolyásolja az NFA-t. Kishantosról nyilatkozni nem akart, de annyit azért megjegyzett: „A mintagazdaság huszonnyolcmillió forinttal tartozott az államnak, és kizárólag annak köszönhetően maradt talpon, hogy Ángyán elintézte a részletfizetést.” Ezt a huszonnyolcmilliót az NFA is felemlegette, hiszen a kishantosi cég ezért „nem szolgált rá a földalapkezelő bizalmára” – tette hozzá a beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4

Kémfotón az új Lada Niva, ami olyan, mint egy orosz Toyota RAV4