szerző:
Kósa András

Az európai szocialisták továbbra is figyelemmel kísérik a magyar belpolitikai fejleményeket, de nem akarnak állandó harcot a kormánnyal, így csak akkor bírálnak, ha súlyos okuk van rá – mondta a hvg.hu-nak Hannes Swoboda. Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője egy uniós konferenciasorozat részeként látogatott Magyarországra.

hvg.hu: Miről szól a Relaunching Europe program?

Hannas Swoboda: Röviden arról, hogy ez a mostani Európa nem tetszik nekünk baloldaliaknak. Másmilyet szeretnénk, olyat, amelyik jobban odafigyel a polgáraira, ezért szervezzük ezt a konferenciasorozatot az EU számos városában, így Szegeden is. Új gondolatokat, új ötleteket gyűjtünk, amiket a jövő évi választások után az új Európai Parlamentben hasznosítani tudunk. A legfontosabb kérdések például az ifjúsági munkanélküliség, vagy a szolidaritás.

hvg.hu: Ugye nem veszi rossz néven, ha – egy átlag uniós polgárghoz hasonlóan – szkeptikus vagyok az ilyen tervekkel, stratégiákkal kapcsolatban? Számos ilyet elfogadtak már az EU-ban, és jó részükből semmi nem lett.

H.S.: Amilyet most szeretnénk, olyan még nem volt. Ha sikerülne létrehozni egy átfogó egyezményt a legfontosabb kérdések közös megoldására, mint a gazdasági növekedés beindítása, és a fiatalok munkához juttatása, akkor az nagyon nagy lépés lenne a szolidaritás erősítése felé.

hvg.hu: Most viszont, hogy a németországi választások után ismét Angela Merkel alakíthat kormányt, várhatóan a szigorú, kemény strukturális reformokra épülő szemlélet lesz a meghatározó továbbra is.

H.S.: Azért az, hogy milyen lesz a német uniós politika a következő években, azon is múlik, milyen kormány alakul. Most nagy a valószínűsége, hogy az SPD koalíciós partner lesz, így komoly befolyása lehet majd erre a kérdésre is. Mi határozottan erősíteni szeretnénk a szolidaritást az Európai Unióban.

Hannes Swoboda (szemüvegben) szerint továbbra is figyelnek Magyarországra
©

hvg.hu: Ennek részeként a politikai unió felé tolnák el az EU-t?

H.S.: Úgy gondoljuk, a gazdasági integráció, az egyre erősödő szolidaritás részeként a politikai integrációnak is mélyülnie kell a jövőben, ugyanakkor természetesen nem szeretnénk, ha mindent Brüsszelből irányítanának, hiszen ez eltávolítaná az uniót az állampolgároktól.

hvg.hu: Egyébként hány miniszteri széket kaphat majd az SPD a nagykoalíciós kormányban?

H.S.: Ezzel én nem foglalkozom, de szerintem nem is ez a fontos kérdés az SPD számára, hanem, hogy az általunk megfogalmazott legfontosabb célok bekerüljenek a kormány programjába.

hvg.hu: A magát konzervatívnak valló magyar kormánytól nem akarnak tanulni? Igazán baloldali programot valósítanak meg a rezsicsökkentéssel, vagy a közműcégek tervezett államosításával.

H.S.: Természetesen fontos, hogy a rezsi megfizethető legyen, és az sem példanélküli, hogy állami kézben van ez a szolgáltatás Európában. Ez nemzeti hatáskörben van az EU-ban, minden tagállam maga dönti el, milyen mintát követ. Persze mindent jogállami keretek között, az uniós normákat betartva kell kezelni, de biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány is így fog eljárni.

hvg.hu: Egyébként ahhoz képest, hogy az év elején rendszeresen kemény bírálatokat fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben, most már hónapok óta csöndben vannak. Mi történt?

H.S.: Akkor bírálunk, ha annak valamilyen súlyos oka van. Nem a mi szokásunk, hogy „állandó harcban” álljunk valakikkel. De természetesen továbbra is figyelünk arra, ami Magyarországon történik.

hvg.hu: Ha figyelnek, láthatják, hogy már most mindkét politikai oldal azzal vádolja a másikat, hogy el fogja csalni a 2014-es parlamenti választásokat. Kevés ennél súlyosabb vád létezhet egy parlamenti demokráciában. Hogy lehet ön szerint ilyen helyzetet konszolidálni?

H.S.: Erről azért nincsenek részletes információim, így nem tudok konkrét kérdésekre válaszolni. Egy kampányban elhangozhatnak erős kijelentések, de azért fontos, hogy a demokratikus intézmények iránti általános bizalmat ne ássa alá senki.

hvg.hu: Küldenek megfigyelőket jövőre a Magyarországra?

H.S.: Még nem tudjuk, hogy küldünk-e megfigyelőket a jövő évi választásokra. Remélem, nem lesz rá szükség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján