szerző:
Csikász Brigitta

Míg 2010-ben, a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után több mint féltucat rendőri vezetőt lecserélt Pintér Sándor, 2012-ben pedig komoly átszervezéseket hajtott végre, a mostani kormányalakítás követően hasonló mértékű személycserékre vagy átalakításra nem számítanak a hvg.hu rendőrségi és belügyi forrásai. A megkérdezettek általános véleménye szerint a megújulás ugyanakkor ráférne a rendőrségre, mert évtizedek óta lényegét tekintve semmi sem változott.

A vezetői szinteken nem várhatóak nagy mozgások a rendőrségen belül, vélekedtek egymástól független rendőrségi forrásaink. Úgy tudjuk, egy ideig úgy nézett ki, új vezetője lehet a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI)., de Bucsek Gábor igazgató áthelyezése, esetleges megyei főkapitányi kinevezése lekerült a napirendről. Elmozdítása a három nagy rendőri szervezet (Országos Rendőr-főkapitányság, Terrorelhárítási Központ, Nemzeti Védelmi Szolgálat ) rivalizálása miatt kerülhetett egyáltalán szóba.

Továbbra is kérdés, hogy Tóth Tamás megtud-e maradni a fővárosi főkapitányi székben. Ismert, édesanyja a Fidesz gazdasági igazgatója volt. Tóthot az elmúlt négy évben többször megkínálták más beosztással is: megyei főkapitányi székkel, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetésével, illetve a büntetés-végrehajtás vezetésével, de azokat rendre visszautasította. A budapesti főrendőr továbbra sincs egyszerű  helyzetben, mert nem Pintér választotta, hanem „úgy kapta”, és forrásaink szerint nem áll túl jól a szénája Papp Károly országos rendőrfőkapitánynál sem.

Megjegyezték forrásaink, miután mélyreható személyi és szervezeti változások nem várhatóak, néhány jó káder léphet egyet feljebb a ranglétrán, például Sándor Miklós, a Készenléti Rendőrség parancsnok-helyettese, aki Papp Károly országos főkapitány munkatársa volt Fejér megyében.

Négy éve nagyobb változások voltak

A négy évvel ezelőtt, a kormányváltás idején, értelemszerűen nagyobb változások voltak. Pintér Sándor a fő pozíciókra kipróbált volt kollégáit ültette. Az országos főkapitány Hatala József lett, aki Pintér ex-cége, a Civil Biztonsági Szolgálat vezérigazgató-helyetteseként dolgozott a rendőrségtől való nyugdíjba vonulása után. Pintér egyik legfőbb bizalmi embere, Bolcsik Zoltán pedig a belső elhárításnak számító NVSZ-t kapta meg.

A parancsnokcseréknél is sokkal nagyobb változást jelentettek a rendőrség életében a 2012-ben rapid módon végrehajtott átszervezések: a Nemzeti Nyomozó Irodán (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) egész osztályokat szüntettek meg vagy szedtek szét, illetve embereket helyeztek át másik munkahelyre egyik napról a másikra. Egyúttal az NNI-t beolvasztották a Készenléti Rendőrségbe (KR), ami presztízscsökkenéssel járt, hiszen a kiemelt bűnügyi szerv felettese egy rendészeti feladatokat ellátó testület lett. Erre mondták azt rendőrök a hvg.hu-nak, hogy az országos rendőrfőkapitány szisztematikusan, a belügyminiszter támogatásával építette fel elitegységgé kedvelt szervezetét. A Készenléti Rendőrség nem csak hatáskörében, de a kiemelt bérezést tekintve is a egyenrangú partnerévé vált a kormányfő által dédelgetett TEK-nek.

A BRFK-n a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály jogutód nélkül megszüntetését a kábítószer-ellenes részlegének a lefokozása követte. Ez utóbbi azóta alosztályként él tovább a vegyes bűncselekmények osztálya alá sorolva, hasonlóan a gépjármű-felderítési csapathoz. Ilyen léptékű szervezeti átalakítások után a hvg.hu rendőri és belügyi forrásai jelenleg nem számítanak nagy változásokra. Ez alól épp a gépjármű-felderítés jelenthet kivételt: a rossz statisztika miatt folyamatban van ugyanis egy projekt az autólopások visszaszorítására az ORFK bűnügyi főigazgatójának vezetésével.

Autólopások: kereszthet vethet rá

 Az autólopásokra évek óta nincs megoldása a rendőrségnek. Budapesten a nyomozás-eredményesség 2011 óta 3 százalék alatt van, tavaly 2,6 százalékos volt. (Az országos és a Pest megyei teljesítmény valamivel jobb: 6,6 és 6,8 százalék).

A gépjármű lopások száma országosan 2012-ben kicsit megugrott: míg 2010-ben és 2011-ben 5 000-nél kevesebb autót vittek el a tolvajok, az azt követő évben 5 637-re tették rá a kezüket, a szám tavaly ismét 5000 ezer alá ment (4 683 autólopás). Területileg a főváros magasan vezet, az elmúlt évben 3 446 gépjárműlopást itt regisztráltak, 2012-ben pedig 4 164 autónak kelt lába.

 
Szemléletbeli változás nincs

Annak ellenére, hogy több átszervezés is zajlott, a probléma, hogy a rendőrségnek nincs civil, független kontrollja és számon kérhetősége, továbbra is fennáll, és az átalakításokat megelőzően sem hallgattak meg civil szervezeteket annak irányáról. A megújulás fontosságára már rég ráébredtek szakemberek. Még a kilencvenes évek elején, amikor Pintér Sándor volt az országos rendőrfőkapitány, egymillió dollárért elkészült egy független jelentés. Ennek készítője, a svájci Victor Prestel többek közt azt állapította meg, hogy a Pintér-érában megtörtént központosítás eredményeként az ORFK vízfejjé nőtte ki magát, amit meg kell szüntetni. A budapesti rendőrséggel kapcsolatban az átvilágítási anyag azt tartalmazta, hogy a központi szerv mellett elég lenne a négy égtáj szerinti négy kapitányság, a meglévő 23 helyett.

Prestel arra is figyelmeztetett, hogy mérés nélkül nincs valós értékelés, és figyelni kellene a költséghatékonyságra is. A jelentés azt is rögzítette, hogy a politikai elvárásokhoz igazodó kozmetikázott statisztikai számok nem mutatják meg a rendőrség valós teljesítményét.  A jelentés azonban fiókba került, úgy tudjuk, azért, mert Boross Péter, akkori belügyminiszter, majd kormányfő a centralizált, tekintélyelvű rendőrség mellett volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Csikász Brigitta Itthon

Szolgálnak, nem védenek – amikor egy iPhone is kifog a rendőrön

Valóságtól elrugaszkodott vezetői elvárások, alacsony fizetés, túlórák ki nem fizetése, a testületen eluralkodott félelem, az ellenőrzések ellenőrzése – ilyen okokkal magyarázzák a rendőrök a közelmúltban nyilvánosságra került hatósági bénázásokat. Munkájukat féltve névtelenül, de beszéltek arról is, olykor miért próbálják inkább lerázni magukról az ügyeket, és mennyire nincs idejük az érdemi munkára a "lepapírozás" mellett.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Csikász Brigitta Itthon

A rendőrök fizetése bánhatja az újabb, milliárdos átszervezést

Újabb átszervezés vár jövőre a rendőrségre: január 1-jével megszűnik a Köztársasági Őrezred, mert a testületet beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe. Bár a rendészeti szakemberek szerint jogos és olcsóbb az egyszerűbb szervezetre való törekvés, nem értik, hogy a személyvédelemet miért kell elkülönítetten kezelni, két külön szervezet között felosztani.

Cs. B. Itthon

A főkapitánynak üzentek emberei leváltásával?

Három kerületi rendőrkapitány távozik november 1-jével, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi szervek felderítő főosztályának vezetője, Berki Antal pedig a XI. kerületi kapitányság irányítását veszi át – tudta meg a hvg.hu rendőri forrásokból. A rendőrség részéről cikkünk megjelenéséig nem küldték meg a leváltásokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre a válaszokat, később azonban honlapjukon közölték az új rendőrkapitányok nevét.

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

Virtuális valóságot vezet be egyik járatán a British Airways, hogy kevésbé izguljanak az utasok

Virtuális valóságot vezet be egyik járatán a British Airways, hogy kevésbé izguljanak az utasok

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Óriásplakátokon kell megköszönni a kormánynak a hotelekre adott százmilliókat

Óriásplakátokon kell megköszönni a kormánynak a hotelekre adott százmilliókat

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Felhúzta magát Észak-Korea, inkább rakétáznak, mint béketárgyalnak

Felhúzta magát Észak-Korea, inkább rakétáznak, mint béketárgyalnak