szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a Fidesz javára az önkormányzati választási kampányköltségekben a Transparency International Magyarország, az Átlátszó.hu, a K-Monitor, és a Political Capital számításai szerint.

A Transparency International Magyarország, az Átlátszó.hu, a K-Monitor, és a Political Capital közös sajtótájékoztatóján bemutatott adatok szerint megdöbbentő különbségek tapasztalhatók a Fidesz javára az önkormányzati választási kampányköltségekben. Számításaik szerint a 2 milliárd forintos kampányban 900 millió forint közpénzből támogatta a kormány és kormánypárti önkormányzatok a Fidesz polgármester- és képviselőjelöltjeinek győzelmét. A fennmaradó 1,1 milliárd forint a pártkasszát terhelte, de ez is több, mint a parlamenti ellenzéki pártok összes kampányköltése, ami 750 millió forint összesen.

Az egykori Összefogás pártjainak (DK, Együtt, MLP, MSZP, PM) kampánya 418 millió forint volt az önkormányzati választásokon, a Jobbik 280 milliót, az LMP 50 milliót költött. A hirdetési költségeket listaárak alapján kalkulálták – ismertette az módszereket Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

A főbb trend ismét az óriásplakát volt, a Fidesz 665 millió forint értékben hirdetett óriásplakátokon. A kormánypárti jelölteket támogató kormánypropaganda 830 millió forintjába került az adófizetőknek. A plakátok elsősorban a rezsicsökkentésről, a banki elszámoltatásról szóltak, valamint a „Magyarország összefog” szlogennel lehetett a gyakran találkozni, nem a helyi politika határozta meg a plakátokat.

A kormánypárti önkormányzatok 30 millió forint közpénzt költöttek jelöltjeik sikeréért, összességében a 9500 plakát így hatszorosan meghaladta a többi parlamenti pártét együttvéve, a baloldalnak 700, a Jobbiknak 824, az LMP-nek csupán 47 plakátja volt.

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy a pártok a reklámokért mennyit fizettek, a párt- és kampányfinanszírozás alulszabályozott hazánkban. Az óriásplakátok listaáraiból a pártoknak adott kedvezmények rendszere jelenleg átláthatatlan, a későbbi közleményükben ezt a korrupció melegágyának tekintik szervezetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből