szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már Schmitt Pál plágiumbotránya idején érezni lehetett, hogy a politika megpróbálta befolyásolni a TV2 Napló című műsorát, a volt köztársasági elnök ügyében nem lehetett például véleményszavazást indítani. A stáb végül a 2014 márciusában sugárzott Zuschlag-riport után döntötte el, hogy nem akarják tovább csinálni, ha ennyire beleszólnak a munkájukba – derül ki a szerdai Blikkből.

Annak idején a hvg.hu tárta fel, hogy Schmitt Pál akkori köztársasági elnök kisdoktori szakdolgozatának jelentős része nem saját munka, hanem más forrásokból szó szerint átvett másolat. A botrány végül Schmitt Pál lemondásához vezetett.

A 2012-es plágiumbotrány idején a Napló munkatársai többször is megpróbáltak legalább egy véleményszavazást indítani a témában, de mindig falakba ütköztek. Ezt a Napló egy korábbi riportere, Hadas Krisztina is megerősítette a Facebookon. „Még ott voltam, amikor Schmitt Pál plágiumbotránya közben nemhogy riportot, még véleménykérdést sem lehetett feltenni az ügyben” – írta.

A Blikk szerint szinte napra pontosan két évvel ezelőtt ment adásba a Naplóban az a riport, amely bevágta a legnagyobb szöget a műsor koporsójába. Ebben Zuschlag János mesélt a börtönről és a TV2 mostani hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien könyvéről, amelyben állítása szerint lerántotta a leplet egykori párttár­sairól.

2014. március 16-án került adásba a riport, ezután a stáb összeült, és megbeszélték, hogy ha bizonyos politikai ügyektől távol kell magát tartania, akkor nem csinálja tovább – olvasható a cikkben. A csapat ugyanakkor még bízott abban, hogy a választások után minden visszatér a régi kerékvágásba, de nem így lett: a lap szerint szinte hetente szembesültek cenzúrával, a megtiltott kérdések problémájával vagy a megrendelt riportok elvárásával.

Végül a Napló stábja tavalyelőtt novemberben úgy döntött: nem csinálják tovább.

A műsort most újraindítja a TV2. A Blikk kereste az ügyben Kökény-Szalai Vivien hírigazgatót, de nem érte el. Korábbi hírek szerint a csatorna megkereste a műsor több korábbi munkatársát, és próbálták őket visszacsábítani, de az egykori riporterek nemet mondtak. A TV2 a megkereséseket cáfolta, az érintett tévések azonban ennek ellenkezőjét mondták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma