szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl jól jártak a biztosítók, ezért felmondták a szerződéseket a HM-ben. A minisztérium állítja, a szolgálati balesetekért, halálesetekért törvényi kötelezettség fizetnie.

A hortobágyi tragikus lőtérrobbanás négy halálos áldozata a felszínre hozott egy újabb magyaros megoldást: kiderült, a magyar honvédségnek nincs biztosítása a katonai járművekre. Az Index az Atv-t szemlézve idézte az intézkedést 2012-ben még honvédelmi miniszterként meghozó Hende Csabát: "az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be", ezért a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért. Az elhunyt tűzszerészek családjának juttatott egyszeri kártérítés mértéke a miniszter egyszeri döntéseképp alakul ki.

Később a Honvédelmi Minisztérium reagált a hírekre. Elmondták, a szolgálat közben bekövetkezett halálesetek és balesetek körében a károkért a HM teljes felelősséggel tartozik a jogszabályok alapján. "A honvédség köteles megtéríteni az állomány tagjának jövedelemveszteségét, a balesettel összefüggésben felmerült költségeit, vagyoni kárát és sérelemdíját is. A kártérítés megállapítására egy összegben, és/vagy járadék formájában kerül sor."

Épp most összesítették a NATO-tagállamok védelmi költségeit GDP-arányosan, a tagok 2 százalékot vállalnak belépéskor. Ezt ma öt tagállam teljesíti, mi épp a felét fizetjük, de korábban még kevesebb volt ez az arány.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!