Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Orbán Viktor történelmi léptékű vezető, ezt nem mi mondjuk, hanem az állami tankönyvfejlesztő szerzői érezték így: a miniszterelnök háromszor is szerepel az új, nyolcadikos történelemtankönyvben. A kötetet még csak páran vehették kézbe, és rögtön észrevételezték is ezt. Gyurcsány Ferenc is bekerült, de abban nincs sok köszönet.

Egészen elképesztő részekre bukkant a Kiskunhír weboldal egy 8. általános iskolai tankönyvben. Arról írtak, hogy Orbán Viktor bekerült a történelemtankönyvbe, és valóban, olyan kifotózott oldalakat mutatnak be, amelyeken Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is szerepel.

A tankönyvi szövegben olvasható Orbán 2015-ös brüsszeli beszéde a bevándorlásról, arról, hogy ahhoz az EU volt gyarmatosító országai máshogy állnak, mint mi, Kelet-Európaiak. Az idézet végén kérdés a diákokhoz:

Mit gondolsz, miért kell a volt gyarmattartó országoknak máshogy viszonyulni a bevándorlás kérdéséhez?

Az Orbán-idézet a multikulturalizmus rész egyik magyarázó szövege. A multikulturalizmust és a menekültválságot teljesen egybemossa a szöveg.

Gyurcsány Ferenc is szerepel a könyvben, mint aki ciklus közben, 2004-ben váltotta Medgyessy Pétert a miniszterelnöki székben. Aztán hozzáteszi a szöveg: "Ezt megelőzően a privatizáció egyik nyerteseként az üzleti életben tevékenykedett."

Orbán Viktor ezen túl még megjelenik a párkányi híd felavatásán 2001-ben, illetve II. János Pál pápa jobbján.

Mivel a Kiskunhír cikke nem egyértelműsíti, melyik tankönyvről van szó, megnéztük a Nemzeti Közoktatási Portált, ahol elvileg fenn vannak az OFI-s tankönyvek, de az ott szereplő nyolcadikos, tizenkettedikes tankönyvben nem találtuk ezeket az oldalakat. Ám mint Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke felhívta rá a figyelmünket, ott nem minden tankönyv szerepel, hanem csak a kísérleti tankönyvek. Az általános iskolai forgalomban két történelemkönyv közül lehet választani, és a másik, amely korábban, még az Nemzeti Tankönyvkiadónál jelent meg, amelyet aztán Nemzedékek Tudása néven átvett az állam, nem.

Valószínűsíthetőnek tűnt tehát, hogy a Horváth Péter-Istvánovity Márta-féle tankönyvről van szó. Felhívtuk ezért az OFI-t, ahol megerősítették a feltételezést, az új Horváth-Istvánovity könyvből valók a Kiskunhír képei. A tankönyv szerepel a tankönyvjegyzékben, rendelhető, és mivel a nyolcadikosok választéka csak két tankönyvből áll, elég sokan fognak ebből a könyvből tanulni.

De miképp lehet, hogy egy ilyen régi tankönyvben Orbán 2015-ös, menekültválságról szóló beszédét idézzék? Miklósi elmondta, a tankönyvet át kellett dolgozni, mert megváltoztak a történelmi korszakhatárok, és az új kerettantervhez is igazodni kellett. Az új könyv pedig bár megérkezett az általános iskolákba, nem minden tanár tudta még megnézni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Theresa May: Ha nincs megállapodás, elmaradhat a Brexit

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Rossz hírt kaptak a pereskedő devizahitelesek az Európai Bíróságtól

Rossz hírt kaptak a pereskedő devizahitelesek az Európai Bíróságtól

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására