szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltoztatják a jövő évi budapesti vizes világbajnokság kabaláinak nevét.

Az esemény szervezői közleményben jelezték, hogy a hétfőn, eredetileg Water Lilly és Water Willy néven bemutatott figurákat mostantól Water Lilinek és Water Lalinak hívják.

A kabalákat tervezőjük, Tatai Tibor eredetileg Lilinek és Lalának keresztelte el. Ezt azonban a szervezők házon belül felülbírálták, így kapták a figurák az angolos neveket. Arra azonban nem gondoltak, hogy a willy szó angol nyelvterületen fütyit jelent, s water willy fantázianévvel számos, az előbbi jelentésre utaló pajzán termék került már forgalomba.

Első reakciójukkal még védték a döntésüket, arra hivatkozva, hogy ha például a Charlie és csokigyár című filmben a csokigyárost hívhatták Willy Wonkának, akkor a budapesti világbajnokság vízililiomot formázó kabalafigurájának is megfelel a Water Willy név.

Később az akkor még Gyárfás Tamás vezette úszószövetség is megnyilatkozott az ügyben, jelezve: nincs közük a kabalák kiválasztásához vagy elnevezéséhez.

A Bol-dog-affér után a szervezők nyílt pályázatot írtak ki a kabala kiválasztására, később azonban ezt eredménytelennek nyilvánították, mondván, nem érkezett olyan pályamű, amely minden elvárásnak megfelelt volna. Ezért újabb, akkor már meghívásos pályázatot szerveztek 12 grafikus részvételével, akik közül kilencen küldtek be terveket.

Az érvénytelenített pályázaton Bucz Magor is indult, aki a végül kiválasztott figurákhoz hasonlót tervezett, ráadásul Lili névvel, elismerést azonban nem kapott. Az egyetemista emiatt kedden nyílt levelet írt a szervezőknek, amelyben több kérdést is feltett nekik.

Kabalabotrány: válaszokat vár a vízililiommal pályázó fiú

Nyílt levélben kér magyarázatot a jövő évi vizes világbajnokság szervezőbizottságától az az egyetemista, aki úgy érzi, az ő ötletét használhatták fel az esemény kabalájának megtervezésekor.

A mostani közleményben közvetetten Bucz Magor felvetéseire is reagáltak a szervezők:

A Bp2017 Nkft. kijelenti, hogy a nyertes pályamű alkotója korábbi ötletekből nem dolgozott, a pályázóknak nem volt lehetőségük megismerni más pályaműveket. A kiválasztott kabalát tervező Tatai Tibor grafikai munkája teljes mértékben saját szellemi termék.

Hozzátették ugyanakkor, hogy "a pályázat tematikája leszűkíti a kreatív tervezés lehetőségeit. A kabala megalkotásánál fontos szempont volt, hogy magyar vonatkozású, vízhez kötődő, könnyen azonosítható, kedvelt állat vagy növényfaj képezze a koncepció alapját. A kabalák az egész világon ismert, de Magyarországra kiemelten jellemző vízililiomok, melyek a fenti elvek alapján a Water Lili és Water Lali nevet kapják."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!