szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Parlamentben egy jobbikos interpellációra adott válaszban Kontrát Károly BM-államtitkár arról beszélt, a mágnesszalagok átkerültek a levéltárba, kutathatóak. Kontrát kijelenti, nincsenek volt ügynökök a kormány soraiban.

A Parlamentben Szávay István interpellált az ügynöktörvény ügyében, nem a civiles, hanem a pártállami ügynöklistákról. A kormánypártok leszavazzák folyamatosan a Jobbik ez irányú törvényjavaslatait, sokszor úgy, hogy el sem olvassák. A Jobbik 2018 után felállítaná a nemzeti emlékezet intézetét lengyel mintára, amelyben áttekinthetőek lesznek az ügynökiratok, és nyomozati, vádemelési jogkört is kapna. Ki meri-e jelenteni Kontrát Károly belügyi államtitkár, hogy a mai kormányban nincs egy ügynök sem?

Kontrát ezt visszautasítja, ezek a vádaskodások megalapozatlanok. Elkészült egy jelentés a mágnesszalagok vizsgálatáról, a dokumentum nyilvános és elolvasható a Nemzeti Emlékezet Bizottsága honlapján. A mágnesszalagok levéltári áthelyezését kezdeményezte a kormány, ez megtörtént, az adatok kutathatóak, mondja Kontrát. Pontosabban július 1-ig kell a mágnesszalagokat átadni, 2018. június 30-ig pedig dönteni kell a minősített adatok feloldásának kérdéséről. Szávay nem fogadja el a választ, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága egy gittegylet, nincsenek jogosultságai. Szávay szerint fel kell tárni a múltat, az egykori ügynökök adatait védi a kormány, nem hiteles az ügynöklistákat érintő tevékenység.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!