szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz a médiára, a Jobbik autóbérlésre, az MSZP tanulmányokra költ szívesen – derül ki a parlamenti frakciók 2015 és 2017 közötti kiadásainak listájából, amit a Hír TV szerzett meg.

A parlamenti pártok frakciói az Országgyűlés Hivatalától kapnak rendszeres támogatást, amelynek hivatalosan a pártok parlamenti, politikai tevékenységét kell fedeznie, de valójában a frakciókra van bízva, hogyan költik el. Így történhet, hogy az összegek jelentős részét fordítják a holdudvar vagy konkrét párttagok támogatására.

A Hír TV által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a legtöbb pénz tanácsadásra megy el, de vannak érdekesebb tételek is az összegek közt.

A Fidesz-frakció például 2015 eleje óta nagyjából 270 millió forintot költött, amelynek nagy részét tanácsadásra fordították, többek közt Habony Árpád volt felesége, Kaminski Fanni cégével is szerződtek, de kihelyezett frakcióülésekre is több mint húszmilliót költöttek. A Mediaworksszel és a Blikkel is milliós értékben kötöttek politikai hirdetésről szóló szerződéseket.

A KDNP 160 millió forint értékben kötött szerződéseket, elsősorban magáncégektől kértek tanácsadást, de a vendéglátásra, az ajándékokra is nagy figyelmet fordítottak – egy alkalommal 1,232 millióért rendeltek alkoholos italokat, ami azért meglepő, mert egy mindössze 17 tagú frakcióról van szó.

A legtöbbet a Jobbik-frakció költötte, 400 milliót, amelyből 30 millió csorgott a pártközeli Iránytű Intézetnek, de párttagoknak (például a volt gyöngyöspatai polgármesternek) is százezrek jutottak tanácsadásért. Többmilliót költöttek autóbérlésre, a néppártosodás jegyében pedig eltűntek a költési listáról a radikális személyek és szervezetek.

Az MSZP-frakció összesen 225 milliót költött, amelyből a legnagyobb összeg, 30 millió forint a Sapienza Oktatási Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek jutott, amely egy korábban Lamperth Mónika körébe tartozó szakállamtitkár cége. Az összeget "tanácsadói tevékenység ellátására, tanulmányok, elemzések elkészítésére" kapta a Sapienza, de rajtuk kívül a Republikon és a Publicus is kapott megrendeléseket a szocialista frakciótól.

Civil szervezeteket alig találni a költési listákon, egyedül az LMP szerződött a civil szféra olyan képviselőivel, mint az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány vagy a Svéd Modell Alapítvány. Az összesen 140 milliós LMP-s szerződési listán kimondottan nagy részben szerepelnek online kommunikációra fordított összegek, 5 millió forintból készíttettek például Youtube-videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?

Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást